Цацаров се похвали с незаконното уволнение на шефката на кабинета на Рашков

Елена Фичерова, Снимка: МВР

Шефката на кабинета на служебния вътрешен министър Бойко Рашков Елена Фичерова-Караиванова е била уволнена от антикорупционната комисия КПКОНПИ. Това съобщиха от институцията, ръководена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, но без да уточни, че уволнението е отменено като незаконно на първа инстанция от столичния административен съд още през декември миналата година

С аргумента, че няколко медии са изпратили въпроси относно работата на Фичерова (ПИК, БНТ, Правен свят, вестниците "24 часа" и "Труд") комисията, която няма навика да дава подобна информация, изпраща напоителна справка за нея, взета от служебното ѝ досие.

Името на Фичерова нашумя преди няколко дни, след като се разбра, че ще оглави политическия кабинет на силовия министър. Тя е сред учредителите на партията на Васил Божков "Българско лято" и е била регистрирана като кандидат-депутат. Впоследствие е заличена от списъците по нейно желание.

Това даде повод на ГЕРБ да попитат кой е вкарал човек на Божков в МВР.

Според справката на КПКОНПИ Фичерова е работила в комисията 3 години. Била е главен юрисконсулт в една от дирекциите, а след това – по съвместителство и началник на отдел "Човешки ресурси". Тя е назначена и повишена от бившия председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

През май 2018 г. e разпоредено извършването на подбор на служители за заемане на поста директор на една от дирекциите. Фичерова е подала три кандидатури, една които - собствената ѝ. Тя е назначена на длъжността и заплатата ѝ е повишена. На следващия ден подава заявление да бъде възстановена на старата си длъжност.

"Молбата ѝ е удовлетворена, а заплатата ѝ остава същата, като за по-високата длъжност. На практика, еднодневното "пребиваване" на Елена Фичерова – Караиванова на директорската длъжност е било извършено само с цел създаване на основание за увеличаване на трудовото ѝ възнаграждение. През м. август 2019 и февруари 2020 г. индивидуалното месечно възнаграждение на Фичерова е увеличено", пишат от КПКОНПИ.

Почти две години по-късно, след като шеф на комисията става Цацаров, се установява, че Фичерова е била в конфликт на интереси при назначаването ѝ на по-висока длъжност, тъй като сама е подала документите си. В края на март ѝ е наложена глоба.

В същия ден е уволнена, защото е установено, че неправомерно е изплащала възнаграждения по управление на проект.

"Установеното нарушение касае утвърждаване на документи от г-жа Фичерова – Караиванова, водещи до изплащане на допълнителни възнаграждения на екипа по проекта (включително и на самата нея), без същите да са одобрени от председателя на КПКОНПИ, каквито са изискванията на Вътрешните правила при изпълнение на проекти по линия на Европейските структурни и инвестиционни фондове", твърдят от комисията.

Междувременно Административен съд - София град е отменил като незаконно уволнението на Фичерова, защото Цацаров не е дал възможност на своята служителка да се защити. Той не е поискал писмени или устни обяснения, нито е дал време да изгради защитата си.

В момента КПКОНПИ обжалва решението пред Върховния административен съд, но любопитното е, че прокуратурата застава на страната на Фичерова, а не на Цацаров.

Споделяне

Още по темата

Още от България