Цеко Йорданов обжалва в съда уволнението си от прокуратурата

Цеко Йорданов обжалва в съда уволнението си от прокуратурата

Уволненият висш прокурор Цеко Йорданов атакува пред Върховния административен съд (ВАС) решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) от 7 февруари, с което бе отстранен от поста си заради уронване престижа на съдебната власт.

Жалбата обаче е оставена без движение, тъй като не е представен документ за платена държавна такса, съобщиха от ВАС в сряда. Освен това, преписката не е комплектована от ВСС с пълния стенографски протокол от заседанието на съвета, се казва в съобщението.

В жалбата си Цеко Йорданов е посочил, че "лъжливото разгласяване в медиите и между колегите на факти от делото и нарушаването на презумпцията за невинност доведоха до несправедлив дисциплинарен процес и наказание, с формиране на негативно мнение в някои от членовете на ВСС".

Според Йорданов подмяната на двама от членовете на първоначално избрания дисциплинарен състав, оформена като отвод, е безпрецедентно нарушаване на дисциплинарната практика на ВСС.

Преди две седмици близките до бившия обвинител №1 Никола Филчев прокурори от Върховна касационна прокуратура Цеко Йорданов и Ангел Илиев бяха уволнени по искане на главния прокурор Борис Велчев.

На Велчев обаче му трябваше време, за да убеди колегите си от ВСС да гласуват това искане, тъй като дисциплинарната комисия към съвета първоначално предложи двамата прокурори да отърват уволнението и само да бъдат понижени в ранг и длъжност.

След произнасянето на ВСС Цеко Йорданов автоматично бе освободен и като член на съвета.

Двамата прокурори бяха известни като доверени хора на Никола Филчев. Йорданов бе ръководител на отдел “Следствен” във ВКП. 

Ревизията на прокуратурата показа, че той е извършил множество нарушения, най-вече при разпределянето на делата. Поради тази причина Борис Велчев поиска Цеко Йорданов да си подаде оставката и след като той отказа, въпросът с отстраняването му бе внесен във ВСС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?