Целувка между руски лекоатлетки стана символ на шампионата в мрежата

Целувка между руски лекоатлетки стана символ на шампионата в мрежата

Публична целувка по време на световното първенство по лека атлетика в Москва отново фокусира вниманието върху строгите закони за хомосексуализма в Русия, пише "Сан Франциско Хроникъл".

Руските атлетки Ксения Рижова и Татяна Фирова се целунаха на подиума, след като спечелиха щафетата на 4х400 метра.

Според "Скай Нюз"от екипа на Русия омаловажават постъпката на двете жени, твърдейки, че целувката е била просто начин на отпразнуване на победата.

Според някои медии обаче целувката може да докара на спортистките затвор заради новите спорни закони в Русия относно "гей пропагандата" и тя може да бъде считана като акт на насърчаване на хомосексуалността.

Няма нито едно потвърждение, че целувката между Рижова и Фирова е била предизвикателство към "антигейския" закон на Путин, пише италианският в. "Република".

Изданието отбелязва, че главните действащи лица мълчат, а цялата номенклатура на руската Федерация по лека атлетика опровергава. Министърът на спорта Виталий Мутко говори за "смахнатите измислици на западната преса".

Ксения Рижова и Татяна Фирова не се славят с политическа активност като Елена Исинбаева, която в началото се изказа в защита на "антигейските" закони, а след това взе думите си обратно, за да не помрачи популярността си зад граница.

Така или иначе, в мрежата този момент се коментира като "великия призрак", витаещ над световния шампионат по лека атлетика.

Предстоящите зимни Олимпийски игри трябва да се проведат в Сочи въпреки полемиката, породена от нов неясен и потенциално хомофобски закон. Той е част от серия закони срещу хомосексуализма в Русия.

Някои атлети използваха световното първенство, за да акцентират върху проблема.

Американската звезда Ник Саймъндс посвети медала си на приятелите си хомосексуалисти, а шведски атлети лакираха ноктите си в цветовете на дъгата в подкрепа на правата на хомосексуалистите.

Споделяне

Още от Спорт

Какво очаквате да свърши служебното правителство?