Цената на битовата гореща вода в Пловдив се запазва

ЕВН Топлофикация Пловдив

Клиентите на топлофикацията в Пловдив, които са предпочели услугата ползване на битова гореща вода срещу 10 лв. за куб. м, ще продължат да плащат тази цена, независимо от поскъпването на топлоенергията в града с 21.84 на сто от 7 април. Това съобщиха от "ЕВН Топлофикация" в понеделник.

Цената на топлинната енергия на дружеството стана 98,03 лв. за мегаватчас при досегашна цена от 80.46 лв. с ДДС/мегаватчас. Също от 7 април поскъпва електроенергията с 0.945 на сто при дневната тарифа и с 1 процента – при нощната,  за битовите потребители на територията на Югоизточна България, обслужвана от австрийската ЕВН.

Вече дистанционно са отчетени извънредно всички 1200 абонатни станции на "EВН Топлофикация" и консумацията за април ще бъде разделена в две фактури за април 2017 г. на различни цени. Едната ще е за периода до 6 април 2017 г. включително, а другата – за консумацията по нова цена от 7 април 2017 г. Фактурите ще бъдат изпратени до клиентите през май.

Възможни са и самоотчети на потребената топлинна енергията до 7 април, но данните трябва да са за цялата сграда, а не за отделен имот и трябва да се предадат на съответния топлинен счетоводител.

Промяната на цената на топлинната енергия няма да засегне онези клиенти, които ползват гореща вода за битови нужди с фиксирана цена от 10 лв. за кубик. Ако тези клиенти редовно ползват под кубик гореща вода, тази цена ще се се запази до края на септември .

От 7 април поскъпна и електроенергията. Така стойността на дневния ток в Югоизточна България поскъпва с две стотинки до 0.20855 лв. за киловатчас с ДДС , а нощният ще се продава за 0.11850 лв./кВтч с ДДС спрямо досегашната цена от 0,11734 лв. (с ДДС) / кВтч.

ЕВН допълва, че и тези негови клиенти могат сами да отчетат електромерите си и до вторник - 11 април, включително, да подадат данните в офиси на дружеството. За останалите потребители ще важи обичайният принцип за изчисляване на потреблението при смяна на цената.

Количеството консумирана енергия по стари цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от датата на отчитането до 6 април 2017 г. включително по средната дневна консумация на клиента за пълния отчетен период.

Количеството консумирана енергия по нови цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от 7 април 2017 г. до датата на отчитане през април 2017 г. пак по същата средна дневна консумация за пълния отчетен период.

Общият брой на дните в отчетния период отговаря на нормалния месечен период на отчитане за всеки клиент, като се запазват регулярните срокове на отчитане.

Както при всяка смяна на цени, информацията за консумацията в следващите фактури ще бъде разделена на два отделни периода – потребление по стари цени до 6 април 2017 г. включително и потребление по нови цени от 7 aприл 2017 г., обясниха от ЕВН.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?