От януари догодина

Цената на газа надолу с до 10 на сто, на парното – между 3 и 7.5%

Ще поевтинее и токът от топлофикациите, но потребителите ще усетят това от юли

Цената на газа надолу с до 10 на сто, на парното – между 3 и 7.5%

Цената на природния газ от 1 януари 2013 г. ще намалее с малко под 10 процента, а на топлоенергията – между 3 и 7.5 на сто. С процентите като на парното ще поевтинее и електроенергията, произвеждана от различните топлофикации по комбиниран начин и изкупувана по преференциални цени, но спадът в тарифите на тока ще бъде усетен от потребителите чак през юли 2012 г., когато се определя новата цена на електроенергията за година напред. НЕК и електроразпределителните дружества обаче ще намалят още от следващия месец разходите си за изкупуване на екотока.

Като цяло през следващата година цените на природния газ и на топлата вода и парното ще поевтиняват заради подписания нов договор за доставка на руско синьо гориво на цени с над 20 процента по-ниски спрямо началото на 2012 г. Това прогнозира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев по време на дискусия за предстоящите цени на газа и парното. Той обаче уточни, че в четвъртък ще е готов докладът на регулатора с неговите предложения за цените на обществения доставчик "Булгаргаз" и на топлофикационните дружества. След обществено обсъждане и консултативен съвет с индустрията ще бъдат окончателно одобрени цените на газ и топлоенергия през първото тримесечие на 2013 г. Това ще стане преди Коледа.

Новият газов договор натиснал и цените на местния добив

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев коментира, че ако просто са били преподписани старите условия по договора за внос на руски газ, цената на суровината от януари е щяла да бъде 817.69 лв. за 1000 куб. м вместо исканата от "Булгаргаз" сега 660.64 лв. за 1000 куб. м без акциз и ДДС. Той коментира още, че постигнатите по-добри цени по договора с "Газпром" са се отразили и върху цените на добивания в страната природен газ, които по принцип са с 35 на сто по-ниски от тези на руския газ.

Внесеното в понеделник заявление от "Булгаргаз" е за поевтиняване на газа на входа на българската мрежа с 9.3 на сто. Шефът на обществения доставчик Димитър Гогов посочи, че реално вносната цена ще падне със 70 долара за 1000 куб. м. спрямо сегашните тарифи.

Според Семерджиев обаче за вътрешния пазар намалението ще е по-голямо, тъй като комисията ще преразгледа валутния курс, както и количествата газ, които доставчикът ще вземе от "Газпром експрот" и ще нагнети в газохранилището в Чирен. Обект на дежурната дискусия ще е и недовзетия приход от "Булгаргаз" от старо натискане на ръста на цената на газа. Дружеството иска през следващото тримесечие да взема по 7.58 лв. на 1000 куб. м заради този недовзет приход, от което ще възстанови около 6 млн. лв. от общо 250 млн. лв., които не е получило заради определяни му по-ниски цени през тази година. Шефът на ДКЕВР от своя страна твърди, че сумата е 200 млн. лв.

По думите на Семерджиев "вероятността намалението на цената на газа да надхвърли 10 процента не е голямо, по-скоро ще е под 10%". Той каза още, че топлоенергията ще намалее от 3-3.5 процента до 7-7.5 на сто за различните топлоснабдителни дружество. Регулаторният шеф попари директора на "Топлофикация-София" Стоян Цветанов в надеждите му намалението на цените на общинското дружество да е около 5 процента. Семерджиев обясни, че по-скоро поевтиняването на парното в столицата ще е около 7 процента.

Повече отопляващи се с парно – по-ниски цени

Според председателя на ДКЕВР, цената на топлоенергията може да пада още, ако дружествата увеличат доверието на клиентите си към услугата. "Цената на услугата е приемлива, но начинът на доставката ѝ за част от клиентите не е удовлетворителен", коментира той и препоръча на дружествата да вземат мерки за спиране на отказа на клиенти от парно и присъединяването на нови абонати. Когато клиентите са повече, цената на услугата е по-ниска, посочи Семерджиев. Допълнително поевтиняване ще дойде и от инвестиции в модерни технологии за по-ефективно производство на топлоенергия, допълни той. По думите му "не може да се развива дружество, което си брои стотинките, за да си плати газа и да стиска палци клиентите му да си погасят сметките".

Невъзможността на топлофикациите и най-вече на столичното парно да си съберат вземанията от клиентите се оказа и в основата на разразил се конфликт между Стоян Цветанов и шефа на "Булгаргаз" Димитър Гогов.

Държавното дружество от следващата година иска от потребителите си – топлофикации и предприятия, да плащат авансово заявените количества газ, така както общественият доставчик предплаща на "Газпром" вноса. Според шефа на "Топлофикация-София", която дължи над 160 млн. лв. на "Булгаргаз" заради неплатени от клиентите ѝ сметки, това е невъзможно.

"Между 80 и 100 млн. лв. трябва да платим авансово на "Булгаргаз", а нямаме тази възможност, защото това означава през октомври, когато още събираме летните сметки, които са три пъти по-ниски от зимните, да платим за количества, които искаме за ноември", посочи Цветанов. По думите му това би означавало дружеството да иска от своите потребители също да плащат авансово сметката си и "да ни казват в 10 часа сутринта колко парно ще ползват". Той обаче уточни, че фирмата му не смята да предприема такива мерки.

Индустрията просто ще намали загубите си

Председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов коментира поевтиняването на газа от януари като добра новина, но посочи, че така индустриалците просто ще намалят загубите си от повторната рецесия в европейската икономика, която е по-страшна от тази през 2008 г. и принуждава фирмите да търсят нови пазари извън Европейския съюз. Той до известна степен опонира прогнозите на Делян Добрев, че свалянето на цената на газа ще намали годишните разходи на българската икономика с 300 млн долара като посочи, че предприятията в неговата организация, които са основните промишлени потребители, ще икономисат около 40 млн. долара годишно.

Стаменов и Камен Колев, зам.-председател на Българската стопанска камара, призоваха държавата по-бързо да изгради междусистемните газови връзки със съседните ни държави, за да може да се случи наистина либерализацията на газовия пазар и бизнесът да може директно да си доставя суровината, както и да участва в спотовата търговия на газ, където се обявяват малки количества за доставка в кратки срокове, но на по-ниски от цените на доставяния по тръбопроводи газ.

В отговор Гогов и директорът на газовия оператор "Булгартрансгаз" – Кирил Темелков, обясниха, че бизнесът у нас и сега има възможност сам да си търси нужните му количества. "Пазарът е свободен от 2007 г., но не е конкурентен, защото малко търговци могат да предложат такива количества газ, че да постигнат конкурентни (на "Булгаргаз") цени", посочи Темелков.

Семерджиев пък коментира, че сравнителните данни за цените на спотовите пазари и на тръбопроводния газ сочат, че в 10-годишен период те на практика се изравняват.

Добрев от своя страна посочи, че правителството прави всичко за ускореното изграждане на интерконекторите със съседните държави. Има сериозен напредък по строежа на връзката с Румъния при Русе-Гюргево, за март 2013 г. е изтеглена първата копка на интерконектора с Гърция при първоначални планове това да стане през лятото, посочи министърът. До края на тази година пък ще се подпише договора за финансиране с пари от европейските фондове на връзката със Сърбия, допълни той.

Споделяне

Още от Бизнес