Цената на хляба се стабилизира

Цената на хляба се стабилизира и дори има намаление с четири стотинки за килограм в Перник и в столицата, съобщи министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме след срещата си с лидера на БСП Сергей Станишев.

Двамата са обсъдили приоритетите в селскостопанския сектор, готовността на министерството за финансиране на есенната кампания и законодателните предложения на ведомството за есенната сесия на парламента.

Министърът информира, че механизмът за интервенция на пазара на зърно е почти готов, но той трябва да бъде одобрен от вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева.

След 15 септември държавата активно ще участва на борсата с продукция от стоковия фонд, който е създаден от държавния резерв. Дикме каза, че освен пшеница за мелничните комбинати ще има определена част и за фуражи.

Лидерът на БСП Сергей Станишев изрази готовност парламентарната група да разгледа инициативата на земеделското министерство за създаване на Национална компания "Земя". Според него Коалиция за България ще подкрепи предложението на земеделското министерство за увеличаване на субсидията за земеделските производители.

БСП ще предложи да се опростят малките задължения на земеделските стопани към фонд "Земеделие". В момента около 1% от държавните вземания са на селскостопански производители, които са на стойност от около 40 млн.лв. От тази сума близо 1,5 млн.лв. са към фонд "Земеделие", натрупани от 700 - 800 производители със задължения до 1000 лв., обясни изпълнителният директор на фонда Асен Друмев.

Според Станишев решаването на проблема е политически и затова КБ ще предложи при гласуването на бюджета за следващата година да се предвиди опростяването на малките просрочени задължения. Така ще се даде възможност на тези 800 земеделски производители да кандидатстват за получаване на кредити от фонд "Земеделие" и за участие в проекти по програма САПАРД.

Дикме каза, че от БСП са готови да подкрепят приемането на закон, с който да се създаде Национална горска компания.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?