Цената на нефта се срина след като ОПЕК реши да запази добива си

Във Виена се проведе среща на страните от ОПЕК. Сн.ЕПА/БГНЕС

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) реши да остави без промяна квотите за добив на петрол от 30 милиона барела дневно и това срина в четвъртък в края на търговията цената на нефта, която още преди старта на срещата на ОПЕК във Виена удари четиригодишно дъно.

"Нивото е същото", заяви след продължилата четири часа среща министърът на петрола на Кувейт Али ал Омаир, цитиран от световните агенции.

Това доведе до падане на цената на нефта сорт Брент до 74.36 долара за барел, а на

американският лек суров петрол - до 70.,87 долара за барел.

Страните в ОПЕК се нуждаят от допълнително време за консултации, трябва да се види реакцията на пазара, каза пред журналисти след срещата иранският министър на петрола Бижан Намдар Занган.

"Явно на пазара има свръхпроизводство, с което е трудно да се справим. Трябва ни повече време, за да видим реакцията на пазари при сегашните ниски цени. Без съмнение в ОПЕК има единство и солидарност, които ни позволяват да управляваме пазара" каза иранският министър.

Решението на организацията не е неочаквано, тъй като още преди срещата представителите на страните износителки не успяха да постигнат предварително съгласие за намаляване на квотите за добив на петрол, за да стабилизират цените му, които от юни досега паднаха с 30 процента .

Преди срещата министърът на петрола на Обединените арабски емирства Сухаил ал Мазруи посочи, че според нето пазарът се стабилизира. "Ние ще обсъдим мерките, които трябва да се вземат и какъв ще бъде приносът ни за тези мерки. (...) Всичко ще бъде обсъдено, имайки предвид дългосрочните интереси на организацията и членките ѝ",каза той.

Венецуелският външен министър Рафаел Рамирес, който представляваще страната си на срещата във Виена, посочи, че ще защитава свиване на производството, защото според него излишъкът на петролния пазар е 2 милиона барела дневно.

Саудитският министър на петрола Али ал Нуейми, който през последните дни попари надеждите за понижаване на тавана на производството на ОПЕК, определен на 30 млн. барела дневно преди три години (или близо една трета от световнотопредлагане), не направи никакъв коментар за медиите преди старта на срещата, уточни АФП

Ако не се стигне до споразумение за намаляване на квотите за добив, страните от ОПЕК ще изместят от пазара скъпия шистов петрол от САЩ, но цените ще спаднат до 60 долара за барел, предупреждават експерти.

От резултатите на заседанието на министрите на петрола от членките на ОПЕК зависят перспективите на световния пазар на петрол най-малко за първото тримесечие на 2015 година.

Международната агенция за енергията (МАЕ), която обединява най-големите потребители на петрол, намали прогнозата си за търсенето на суровината тази година с 1 милион до 900 хил. барела дневно. Общото търсене на петрол за 2014 година според МАЕ ще бъде 92.6 милиона барела дневно.

Споделяне

Още от Бизнес