Цените на жилищата по света са най-ниски от началото на кризата

Цените на жилищата по света са най-ниски от началото на кризата

Цените на жилищата достигнаха ново дъно през първото тримесечие на 2009 г. заради свитото потребление, ниското потребителско доверие, затегнатите условия на кредитиране и покачването на безработицата, се казва в анализ на международната консултантска компания "Глобъл пропърти гайд".

В 27 от 32 изследвани страни цените на имотите са регистрирали спад в периода януари – март т.г.

От "Глобъл пропърти гайд" коригират измененията на цените спрямо инфлацията, което създава по-реалистична картина от обикновено по-оптимистичните номинални стойности, предпочитани от агенциите за имоти.

В България цените на жилищните имоти са се понижили реално с почти 14% (коригирани спрямо инфлацията) през първото тримесечие на 2009 спрямо година по-рано, сочат данните, които се базират на информация от Националния статистически институт. Цените на имотите в страната започнаха да падат през последното тримесечие на 2008 г. с отслабването на чуждестранното търсене, казват от консултантската компания.

Без корекция спрямо инфлацията за България се регистрира спад от 8.4% през първото тримесечие на годишна база и понижение от 12.41% спрямо предходното тримесечие.

Според проучването за първото тримесечие на 2009 г. в 12 държави се наблюдава спад в цените от над 10%, което "бие рекорда" от последното тримесечие на 2008 г., когато в 8 държави имотите са поевтинели с над 10%. Само 7 държави обаче отчитат спад на цените от над 5% през първото тримесечие спрямо 8% през предходното.

Сриват се цените на жилищата в Латвия, Дубай и Сингапур

Кризата в Латвия достигна неочаквани размери. Средните цени на апартаментите в Рига са се понижили с 50% спрямо година по-рано до 747 евро на квадратен метър, като само в рамките на тримесечието е регистриран спад от 30%. Латвия е в дълбока рецесия, като икономиката се сви с 18% през първото тримесечие.

Цените на жилищата в Дубай спадат с 35% спрямо година по-рано и с 42% спрямо предходното тримесечие. Икономиката на Дубай е тясно обвързана с глобалния пазар. С натрупването на несигурност търсенето на имоти се срина. Много предприемачи отмениха или отложиха строителни проекти.

В Азия най-тежко засегнат е жилищният пазар на Сингапур. Цените на жилищата там спадат с 23% в реално изражение на годишна база и с 13% спрямо предходното тримесечие. Това е най-големият спад от 2000 г. През първото тримесечие на 2009 г. икономиката на Сингапур се сви с 10,1%.

В САЩ все още няма признаци на възстановяване на имотния пазар

Американският индекс за цените на жилищата S&P/Case-Shiller се понижава с 19% (коригиран спрямо инфлацията) през първото тримесечие спрямо година по-рано. Данните на Case-Shiller разкриват по-голям спад през първото тримесечие на 2009 (-6.5%) от последното на 2008 г. (-4.5%). Данните на федералните институции OFHEO и FHFB сочат значително по-скромни понижения от съответно 3% и 2% и тримесечни изменения, които вече са положителни.

Въпреки всеобщата мрачна ситуация на пазара няколко страни остават с по-оптимистични показатели.

Цените на имотите в Швейцария се повишават с 4% през първото тримесечие на 2009 г. спрямо година по-рано. Спадът на лихвените равнища и напливът на чуждестранни купувачи поддържат търсенето на имоти стабилно.

Цените в Тайланд, Австрия и Израел отскочиха през годината до края на тримесечието. В Тайланд цените на самостоятелни къщи с двор нарастват с 4% през първото тримесечие на годишна база, което е първо увеличение от 2006 г.

В Австрия цените нарастват с 3%, след като през 2008 паднаха средно с 3%. В столицата Виена цените на жилищата продължават възходящата си тенденция, като нарастват с почти 3% в рамките на първото тримесечие.

След последователни понижения през последните две тримесечия на 2008 г. цените в Израел нарастват с 3% през първото тримесечие на 2009 г.

Споделяне

Още от Имоти

Какво очаквате да свърши служебното правителство?