Цените за зъболечение няма да се променят до октомври

Цените за зъболечение няма да се променят до октомври

Поне до началото на октомври няма да има орязване на парите за стоматологична помощ, които Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) отпуска. За това се споразумяха в четвъртък НЗОК и Съюзът на стоматолозите в България (ССБ).

Решението да няма корекция на цените на стоматологичните услуги бе взето след двумесечни преговори между представителите на двете организации. От касата искаха парите за стоматологична помощ да бъдат намалени, защото има данни за очакван преразход на бюджета на НЗОК за това направление.

По думите на Георги Димов, зам.-председател на ССБ, първоначално НЗОК са настоявали парите за лечение при стоматолог са бъдат с 40% по-малко, а в хода на преговорите са предложили намаление с 20%.

На практика това означава, че ще се увеличи процентът, който пациентите плащат за сметка на този, който касата поема. В момента НЗОК плаща един пълен преглед, обикновена пломба и вадене на зъб.

За възрастни касата поема 74% от цената на прегледа и 72% от стойността на пломбата и ваденето на зъб. При децата до 18 години поставянето на пломба и вадене на временен зъб се покрива изцяло от НЗОК.

След анализ на данните за похарчените от касата пари за стоматология НЗОК и ССБ стигнаха до съгласие цените на стоматологичните услуги да не бъдат променяни, каза Димов. Той обясни, че отчетите за предишните години показват, че има неусвояване на парите за стоматологична помощ, а не преразход на бюджета.

Николай Шарков, председател на ССБ, заяви, че за тази година едва 26% от населението се възползва от стоматологичните услуги, поемани от касата. Това показва не добра ефективност на стоматологичната система в задължителното здравно осигуряване, уточни той.

Бюджетът за стоматологична помощ за тази година е 60 млн. лева, като за първите шест месеца касата е заплатила 5 млн. повече от същия период за 2005 година, което според Шарков е положителен факт, тъй като означава повече извършени стоматологични услуги.

Двете организации се договориха да преговарят отново за евентуална корекция на цените в края на септември. ССБ очакват, че няма да промяна на парите за стоматологична помощ.

Хора с хронична бъбречна недостатъчност протестираха пред сградата на НЗОК

Здравната каса незабавно да започне да приемат документите на хора, страдащи от хронична бъбречна недостатъчност, които могат да получават лекарства по програма на касата за лечение на болестта. Това поискаха десетината протестиращи, които се срещнаха с представители на касата по-рано днес.

Болните отново алармираха, че вече четвърти месец касата е спряла лекарствата на хората с хронична бъбречна недостатъчност и не приема документи на нови пациенти, които да не лекуват по програмата за лечение на НЗОК.

Преди около месец пациентски организации поставиха публично проблема и поискаха реакция от касата. Тогава от НЗОК потвърдиха, че нови пациенти по програмата за лечение на хронична бъбречна недостатъчност не се приемат, тъй като пари за медикаментите на нови пациенти нямало. Те обаче заявиха, че лекарствата на хората, които вече са включени в програмата не са и няма да бъдат спирани.

В сряда Йорданка Вълчева, директор на "Лекарствена политика", каза, че до момента по програмата са похарчени 6 млн. лева, а по всички 13 програми за лечение касата има бюджет 30 млн. лева.

По думите и досега се лекуват по програмата с еритропоетин се лекуват близо 1700 души, от които 466 от началото на 2006 година.

Вълчева пое ангажимент, че исканията на протестиращите ще бъдат разгледани на заседание на НЗОК на 21 август, когато трябва да са готови и анализите за изпълнението и на останалите програми за лечение.

От касата бяха обещали, че въпросът с недостига на пари по програмата се очакваше да бъде решен към края на миналия месец. Най-вероятно забавянето се дължи на факта, че изготвя комплексен отчет по всичките програми едновременно, а не само по тази за лечение на бъбречна недостатъчност.

Споделяне

Още от България