Център за лечение на трансплантирани пациенти заработи в Александровска болница

Сн. БГНЕС

Център за наблюдение и лечение на трансплантирани пациенти бе открит във вторник към клиниката по нефрология на Александровска болница, където от началото на годината са направени 18 бъбречни трансплантации – 6 от жив и 12 от трупен донор. Само в тази клиника ще се лекуват и хора с редки болести.

Центърът разполага с 35 легла, като в него ще се подготвят болните преди бъбречна трансплантация, както и тези, на които вече са претърпели такава, обясни директорът на Александровска болница д-р Костадин Ангелов.

“Годишно през клиниката преминават около 550 пациенти, които се следят в клиниката - бъбречно трансплантираните в България и в чужбина, и около 950, които се подготвят за трансплантация, такива, които са на хронио-диализа, и такива, които още не са стигнали до диализа и чакат трансплантация“, каза той.

“Дървото на живота” в Александровска болница в памет на донорите бе допълнено във вторник с 9 имена на хора, изгубили живота си в края на 2014 и през 2015 г. и чиито дарени органи са дали шанс за живот на други пациенти.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?