Централни банки, търговия и балони заплашват статуквото през 2018 година

Планини от контейнери в шанхайското пристанище, част от Свободната търговска зона в Шанхай, Китай

След година на стабилен световен икономически растеж анализаторите прогнозират почти същото развитие на нещата за 2018 година, т.е. очакванията са за един нито прекалено силен, нито прекалено слаб растеж или т. нар. сценарий на Златокоска. Ще се усеща обаче и известно присъствие на трите мечки.

Идеята е, че всичко подсказва растеж, който ще бъде по-силен от постигнатия през 2017 година.

Частично това може да се дължи на факта, че анализаторите като цяло не познаха миналата година, подценявайки икономическото представяне, особено в еврозоната и Япония.

 

Международният валутен фонд например предвиждаше световният икономически растеж през 2017 година да бъде 3,4%, а при развитите икономики - 1,8%. Сега показателите са преизчислени съответно на 3,6% и 2,2%. Фондът прогнозираше растеж на еврозоната и Япония 1,5% и 0,6%, а сега очакваният са за растеж от 2,1% и 1,5%.

"По-бързият растеж достига близо две трети от световното население", посочи в съобщение в блога си МВФ. Това представяне обнадежди някои икономисти. Nomura е сред по-оптимистичните: "Световният растеж има далеч повече самовъзстановяващи се характеристики сега, отколкото когато и да било през последните 20-30 години."

Мечките от приказката за Златокоска обаче имат навика да се появяват. Има множество потенциални политически и икономически рискове за статуквото. Както в приказката обаче нека бъдат само три: централни банки, търговия и балони.

В първия случай опасността е, че ще бъде предприета грешна политика, която ще притисне длъжниците. Втората опасност се свърза с подновения американски протекционизъм или недоволството от китайския износ, предизвикващо ответни задушаващи търговията бариери. Третият случай е свързан с неочакваните загуби на пазара, които пресушават разходите и търсенето.

Първа опасност

Част от тазгодишния световен икономически успех се обяснява със съчетаването на извънредно либерални парични мерки и компетентното управление на централните банки в опитите им да отучат света от досегашната щедрост.

За 2018 година Управлението за федерален резерв се готви за още три вдигания на лихвите, Европейската централна банка бавно съкращава програмата си за изкупуване на активи, а Китай повишава лихвите.

Всичко това е внимателно отчетено от хората, взимащи решенията, но могат да бъдат допуснати грешки, а всяка значима смяна на скоростите крие опасност да доведе до рязко намаляване на разходите на потребителите и компаниите.

Непокритите корпоративни задължения в САЩ например възлизат на близо 8,8 трилиона долара, според Sifma, организация, обединяваща компании, занимаващи се с ценни книжа. Дългът се е повишил с 35% от 2010 година и е значим двигател за корпоративното разрастване.

Рисковете за финансовата стабилност представляват по-голяма заплаха за продължаването на цикъла на растежа, отколкото рисковете, свързани със стабилността на цените, пише в прогнозата си за 2018 година Четан Айя, един от ръководителите на отдела за световна икономика в Morgan Stanley. Според него американските корпорации са най-уязвими от по-високите лихви.

Това означава, че затягането на политиката на централната банка, за да ограничи прекалено силния растеж или инфлационните рискове създава недостиг на кредитиране и поради това Вашингтон, Франкфурт, Пекин и Токио са предпазливи.

Втора опасност

Предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп през 2016 година бе обсипвана с реториката "Америка на първо място" и солидна порция войнственост към другите страни.

Вече на власт, администрацията на Тръмп направи няколко неща в защита на интереса на САЩ да разстрои привържениците на мултилатерализма. Например администрацията започна разследване на вноса на стомана, блокира назначаването на съдии в Световната търговска организация и изтегли САЩ от Транстихоокеанското партньорство (ТТП), в което сега членуват 11 държави.

Други мерки не напреднаха чак толкова и по-специално заплахата да изтегли САЩ от Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), както и да постави на колене Китай заради, както твърди, нечестни търговски практики.

Търговският дефицит на САЩ обаче се е увеличил до 43,5 милиарда долара въпреки подкрепяния от растежа американски износ. Дефицитът на САЩ с Китай леко е спаднал, но все още е 34,6 милиарда долара в полза на Пекин.

Огромният търговски дефицит трябва да бъде намален бързо, заяви в Туитър Тръмп след пътуване до Азия през ноември.

Ако реториката се превърне в реалност, икономическият климат на 2018 година бързо ще отчете понижение на температурите.

Според американския частен институт Conference board икономическото присъствие на Китай в САЩ е пет пъти по-голямо, отколкото американското в Китай. Това означава, че въвеждането на търговски бариери може да удари растежа на Китай, който пък допринася доста за богатството на страни износителки като Германия. Това далеч не е само въпрос между САЩ и Китай: Световната банка оценява, че световната търговия представлява 52% от световния брутен вътрешен продукт, което е над два пъти повече, отколкото през последните 50 години.

Трета опасност

Балоните се предвиждат трудно, докато не изскочат (има тенденция да се казва, "този път е различно“, докато не стане ясно, че не е). Ако обаче икономистите са научили нещо за финансовите сривове този век, то е, че те завличат почти всичко със себе си.

Според оценка на Световната банка световният растеж се е забавил от 4,4% през 2000 година до около 1,9% през 2001 година, когато се пръсна балонът dot com, а финансовата криза предизвика рязко понижение на икономическия растеж - от 4,3% през 2007 година до свиване от 1,7 % през 2009 година.

Внезапните загуби на финансови инструменти карат компаниите да ограничат разходите си, което води до спад на растежа, закриване на работни места и изпадане в неплатежоспособност.

Има много примери за активи, които отчитат постоянен и рязък скок през изминалата година: поразяващото поскъпване на биткойна е най-очевидният пример.

Албърт Едуърдс, специалист по въпросите на стратегиите от Societe Generale винаги е нащрек за появата на балони. Според него като се има предвид, че фондовите пазари са в стратосферата, няма да е необходимо много време за преобръщане на нещата.

Може да се окаже нещо толкова скучно, колкото неочаквано слаба печалба, предполага той.

 

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес