Централното охлаждане от парното в Пловдив стартира от юли в кметска сграда

Водоохлаждащата кула ще трансформира топлинната енергия

Първата сграда, централно охлаждана от топлофикационно дружество в България, ще е на кметството на район “Тракия“ в Пловдив. Това съобщиха от “EВН България Топлофикация“, която монтира в края на миналата седмица водоохлаждаща кула на покрива на зданието, където стартира проектът на дружеството за централизирано охлаждане в България ‘’Smart Cool’’

 

Водоохлаждащата кула, тежаща над 2.2 тона, поддържа постоянни параметри на температурата в охладителния център и е част от основното оборудване на абонатната станция за охлаждането. Кулата върху пловдивското районна кметство е специално изработена за проекта предвид спецификите на монтажа. Тя е доставена от водещ европейски производител и струва над 37 хил. лв.

 

Дружествоот припомня, че работи по проекта за централно охлаждане на имотите в Пловдив от 2011 г. За първи път в България топлинната енергия, предлагана от новата високоефективна когенерационна централа на дружеството, се преобразува посредством абсорбционна машина в енергия за охлаждане през летните месеци.

 

“Smart Cool” е приложим в сгради, с изградени централни вътрешни климатични инсталации за охлаждане като най-подходящи за целта са административни и бизнес сгради, търговски центрове, молове, хотели, болници и др. Предварителните калкулации сочат, че този начин на охлаждане е по-евтин с около 20% спрямо съществуващите технологии за охлаждане, посочва топлофикационното дружество.

 

Предстои доставката и монтирането на абсорбционната машина. Проектът се очаква да бъде завършен до средата на лятото, когато сградата на районното кметство ‘’Тракия’’ в Пловдив ще стане първата централно охлаждана сграда в България.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?