Церемониите по встъпване в длъжност на Тръмп ще продължат три дни

Тържествата и церемониите във Вашингтон по случай встъпването в длъжност на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп ще продължат 3 дни - от четвъртък до събота. Информационните агенции съобщиха в сряда подробната програма и графика на предстоящите събития.

Приготовленията в столицата на САЩ вече приключват. От двете страни на "главната улица на Америка", Пенсилвания авеню, свързваща Конгреса и Белия дом, вече са издигнати трибуни, от които в петък зрители ще могат да наблюдават парада по случай встъпването на Тръмп в длъжност.

Организаторите на поредицата от събития обявиха, че те ще започнат утре в 15.30 ч. (22.30 ч. българско време), когато Тръмп и неговият вицепрезидент Майк Пенс ще положат венци пред Гроба на незнайния воин на националното гробище "Арлингтън" във Вашингтон. Оттам те ще отидат до мемориала на президента Ейбрахам Линкълн на Нешънъл мол в центъра на столицата, където ще се състои втората, вечерна част от празничния уличен концерт под надслов "Да направим Америка отново велика! Празнична церемония за добре дошли!"

Мотото де факто е предизборният лозунг на Тръмп, който заедно със своя вицепрезидент Пенс ще приветства редовите граждани от сцената.

Концертът ще се предава пряко по телевизията и главна роля в него ще имат звезди на кънтри музиката като Тоби Кейт и Лий Грийнууд. Този жанр е особено популярен в консервативния американски Юг.

Първата част на концерта започва още в обедните часове под мотото "Гласовете на народа" и в нея ще участват самодейни музикални колективи и групи, подкрепящи Тръмп.

Денят на клетвената церемония, петък, ще започне с утринна религиозна служба в църквата "Сейнт Джон" до Белия дом, на която новият президент и вицепрезидент ще присъстват заедно със своите семейства. Оттам те ще отидат в Белия дом, за да пият по чай за сбогуване с досегашния президент Барак Обама и съпругата му Мишел.

Оттеглящият се държавен глава по традиция пише благодарствени писма на сътрудниците си и обслужващия персонал на Белия дом и оставя в Овалния кабинет записка с напътствия към новия лидер.

След чаената церемония Обама и Тръмп ще се отправят заедно към Капитолийския хълм, където пред сградата на Конгреса ще се разиграят основните събития. Там вече завършва монтажът на специалната платформа, на която Тръмп ще положи клетва като президент на САЩ. Церемонията ще започне в 9.30 ч. (16.30 ч. българско време), а Тръмп и Пенс официално ще встъпят в длъжност точно на обед (19 ч. българско време).

Платформата е масивна конструкция с площ от 929 кв. м и на нея ще застанат участниците в церемонията и над 1600 гости: напускащите постовете си президент Барак Обама и вицепрезидент Джо Байдън със семействата си, Тръмп и Пенс с жените и децата си, председателят на Камарата на представителите Пол Райън и другите депутати, членовете на досегашното правителство и номинираните за тези постове в новата администрация, членовете на Върховния съд и на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили, както и губернаторите на щатите.

Освен тях на церемонията по традиция ще присъстват бившите президенти на страната. Вече потвърдиха участието си Джими Картър, Джордж Буш-младши и Бил Клинтън и съпругата му Хилари, която беше съперничка на Тръмп в президентските избори на 8 ноември. Последният останал жив бивш президент на САЩ, Джордж Буш-старши, не може да дойде на церемонията по здравословни причини.

Места на платформата са предвидени и за чуждестранните посланици. На церемониите по встъпване в длъжност на новите американски президенти обикновено не присъстват чуждестранни държавници от висок ранг.

Първи ще положи клетва избраният вицепрезидент. След него новият президент ще положи клетва пред председателя на Върховния съд Джон Робъртс.

Според Член втори от конституцията Тръмп ще произнесе следните думи: "Тържествено се заклевам и потвърждавам, че ще изпълнявам честно задълженията на президент на Съединените щати и, доколкото позволяват силите ми, ще спазвам и защитавам Конституцията на Съединените щати". Към това президентите по традиция добавят: "И нека Бог да ми помага".

По традиция още от времето на встъпването в длъжност на първия президент на САЩ Джордж Вашингтон, в Ню Йорк на 30 април 1789 г., държавният глава се заклева с ръка върху Библията, макар че това не е записано в никакъв регламент. При полагането на клетва за втория си мандат през 2013 г. Обама положи ръка върху Библията на президента Линкълн, която се пази в Конгресната библиотека на САЩ. Тръмп обяви, че ще използва две библии - тази на Линкълн и друга, семейна, подарена от майка му, когато е бил на 9 години.

След клетвената церемония оркестърът на морската пехота на САЩ ще изълни президентския химн "Слава на командващия". Ще проехти залп от 21 оръдия. След това ще дойде ред на друг задължителен елемент - първата реч на новия президент, в която той ще изложи основните насоки на своята политика.

Телевизия Си Ен Ен съобщи, че Тръмп сам пише речта си и иска тя да бъде кратка и конкретна. Ще му помагат, разбира се, и експерти, но той иска това историческо слово да бъде нeгово собствено произведение.

Церемонията ще приключи около 12.30 ч. (19.30 ч.) с изпълнение на националния химн на САЩ. Този път честта за соловото изпълнение се падна на 16-годишната сопрано певица Джеки Иванко.

След края на клетвената церемония президентът и вицепрезидентът ще влязат в сградата на Капитолия, където организационният комитет на тържествата ще даде обяд в тяхна чест. Вече бе съобщено, че менюто ще включва омари в шафранов сос, говеждо в сос от черен шоколад и скариди. За десерт ще има шоколадово суфле и вишнево-ванилов сладолед.

На обяда са поканени семействата на Тръмп и Пенс, лидерите на Конгреса, други видни политици и членовете на Върховния съд. Както отбелязват американските медии, новият президент на САЩ не употребява алкохол, но банкетът не може да мине без сухи вина от щата Калифорния.

След банкета Тръмп и Пенс ще оглавят тържествената процесия (наричана още парад) по Пенсилвания авеню от Конгреса до Белия дом (около 2,5 км). При предишни случаи тази част от церемониите трае около три часа, но Тръмп иска този път да съкрати това време, за да пристъпи по-скоро към работа. От неговия екип смятат, че парадът ще започне около 15 ч. и ще продължи около час и половина. В него ще участват 8 хиляди души и 40 организации. Те ще маршируват под музиката на седем ученически оркестъра.

Денят ще завърши с традиционните балове във Вашингтон - различен брой при различните президенти. Екипът на Тръмп предвижда само три бала, които ще започнат в 19 ч. (2 ч. в събота българско време).

Два от тях са за широк кръг участници и ще се състоят във Вашингтонския център за изложби и конференции. Там бяха и баловете по случай началото на втория мандат на президента Обама през 2013 г.

Третият е в чест на въоръжените сили на страната и ще се състои в Националния музей на строителството и архитектурата.

Тръмп и Пенс ще се появят със семействата си и на трите бала.

В организационния комитет по встъпването в длъжност на новия президент на САЩ се надяват, че ще бъде подобрен рекордът по брой участници в тържествата на Нешънъл мол - пространството в центъра на Вашингтон, простиращо се от Капитолия до Мемориала на Линкълн. При встъпването в длъжност на Обама там се събраха 1,8 млн. души.

Привържениците на Тръмп очакват сега да дойдат до 3 млн. човека, но правоохранителните ведомства и служби дават далеч по-скромни оценки, очаквайки до 900 000.

За опазване на реда и сигурността по време на церемониите са мобилизирани 3000 полицаи и 5000 бойци от Националната гвардия на САЩ.

Освен опасенията от евентуални терористични актове, властите вземат мерки и за пресичане на намеренията на активисти от общественото движение "Дисръпт Джей-20", които обявиха намерението си да провалят церемонията. Представител на организацията каза, че тя се кани да парализира в петък работата на 12-те контролно-пропускателни пунктове около Капитолийския хълм и по маршрута на парада по Пенсилвания авеню.

По оценки на вестник "Вашингтон пост" разходите за церемониите може да достигнат 200 млн. долара, което не е много повече от предишни подобни случаи. Те се покриват отчасти от бюджетни средства, от продажби на сувенири и билети за баловете и обедите, отчисления на корпорации и политически организации и дарения от частни лица.

Тържествата ще завършат в събота, 21 януари, с междурелигиозна служба в Националната катедрала, разположена на висок хълм във Вашингтон, планирана за 10 ч. сутринта (17 ч. българско време). Тази традиция води началото си от времето на президента Франклин Рузвелт, чийто първи мандат започва през 1933 г.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?