Церовски предлага кредитите за саниране на жилища да се изплащат от направените икономии

Националната жилищна стратегия предвижда при повишаването на енергийната ефективност на сградите спестените суми да се използват при изплащането на кредита за санирането на сгради, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Валентин Церовски.

Той откри национална среща-дискусия "Финансиране и инвестиране в строителството", на която няколко банки и застрахователни дружества предлагат нови кредитни схеми в жилищното строителство.

Друго предложение в стратегията е строителните предприемачи да могат да получат правото с част от приходите при надстрояване на сгради да погасяват разходите за санирането им. Според Церовски това би намалило общата финансова тежест върху собствениците на жилищата.

Повече от една трета от ведомствата вече са се произнесли по жилищната стратегия и в най-скоро време съгласувателният процес ще приключи. След това стратегията ще бъде предложена за публично обсъждане.

Около 700 хиляди са панелните жилища в България, които се нуждаят от саниране. Церовски каза, че трябва да се намерят работещи схеми, в които да се пресекат интересите на собствениците, предприемачите и финансовите институции.

Варианти според министъра са финансирането в строителството да е инвестиционно или проектно, както и пряко да се отпуснат средства на собствениците на такива жилища или парите да се предоставят на предприемаческите организации.

Друга възможност е евентуално да се предвиди изграждането на междинна структура, която по определен начин да улесни възстановяването на кредита като посредник между собственика и банката.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: