Часове след последния пленарен звънец

Цецка Цачева дарила коли на парламента на общини, половината от които близки до ГЕРБ

Цецка Цачева дарила коли на парламента на общини, половината от които близки до ГЕРБ

В последния работен ден на Народното събрание, шест часа след удрянето на последния пленарен звънец, председателят на парламента Цецка Цачева дарява 19 леки автомобила от стария автопарк на институцията както и движими вещи "частна държавна собственост" на общини, голяма част от които доминирани от ГЕРБ, и на няколко институции и учебни заведения, научи Mediapool.

Дарове в последния ден на парламента освен това получават Главна дирекция "Национална полиция", Университета по библиотекознание, чийто ректор е вицепрезидентът на бившата икономическа групировка МУЛТИГРУП Стоян Денчев, Техническият университет в София и Българската академия на науките, чийто председател Стефан Воденичаров бе няколко седмици министър на образованието в кабинета "Борисов" и Обединено детско заведение в Годеч.

Сред нуждаещите се от старите автомобили на Народното събрание се оказа и Столична община. Останалите общини с мнозинство на ГЕРБ, получили коли от Цачева, са Плевен, откъдето е избрана самата тя, Кочериново, Раковски и Димово. Коли от стария автопарк в четвъртък са раздадени и на Радомир и Лом, чиито кметове също са избрани от ГЕРБ.

Сред бенефициентите са и три общини управлявани от представители на БСП – Перник, Троян и Левски, както и две общини с кметове от ДПС - Цар Калоян и Самуил.

Народното събрание е дарило и три коли на общини, чийто градоначалници са издигнати от инициативни комитети – Ново село, Стрелча и Брацигово.

Във вътрешната система на парламента е отбелязано и дарение на "движима частна държавна собственост" на Община Плевен и на Главна дирекция "Национална полиция".

Председателят на парламента Цецка Цачева не бе открита за коментар. Назначеният от нея главен секретар Иван Славчов – също.

Пред Mediapool от пресцентъра на Народното събрание обясниха, че за тази идея се е знаело отдавна. "Намерението бе декларирано преди време, не мога обаче да обясня защо даренията са направени точно днес", заяви шефът на пресцентъра в парламента Христо Краевски. По думите му става дума за "стари коли", от които институцията искала да се освободи.

Преди два месеца автопаркът на Народното събрание бе подменен. От Мерцедеси и БМВ-та депутатите преминаха на лимузини, произведени от "Фолксваген".

От пресцентъра на парламента не обясниха на какъв принцип са подбирани общините, получили скъпи дарове, нито защо преобладаващата част от тях са близки до ГЕРБ.

Споделяне

Още от България