ЦИК наказа Лютви Местан за агитацията на турски език

Снимка: БГНЕС

Централна избирателна комисия реши да накаже лидера на ДПС Лютви Местан и Хюсеин Хафъзов от движението заради това, че са водили предизборна агитация на турски език в три български села, съобщиха от ЦИК в сряда вечерта.

Комисията е била сезирана с редица сигнали от граждани за извършено от двамата представители на ДПС нарушение на разпоредбата на чл. 181, ал. 2 от Изборния кодекс, забраняваща предизборната кампания да се води на език различен от българския.

На двамата са съставени актове за административни нарушения, които са изпратени на областните управители на област Велико Търново, Пловдив и Кърджали, където са извършени нарушенията. Те сега трябва да определят и наложат съответните глоби за Местан и Хафъзов.

Установено е, че лидерът на ДПС е агитирал на турски език на 16 септември в село Върбовка, община Павликени, на 23 септември - в село Долни Воден, област Пловдив, както и на 29 септември - в село Подкова, област Кърджали. Също в Подкова предизборна кампания на различен от българския език е водил и Хюсеин Хафъзов.

Споделяне

Още от България