Цонев би отбой за “гнилото” във военните заменки и се повози на F-16

Цонев би отбой за “гнилото” във военните заменки и се повози на F-16

Министърът на отбраната Николай Цонев би отбой и от думите му стана ясно, че няма повече да рови в сделките с военни имоти от времето на предшествениците си и няма да търси отговорност на виновниците.

"Няма да се занимаваме с вече приключили неща, които така или иначе са били извършени законно. Ако някой смята, че те са неизгодни, има си съответните институции, към които да се обърне. Важното е, че оттук нататък такива замени няма да има", заяви Цонев в сряда на пресконференция в Пловдив.

Така темата за военните заменки, която той повдигна буквално на първия ден от заемането на министерския пост в края на април, отива на заден план в публичните му изяви. Все пак Цонев бе първият военен министър, който се разрови в сделките с военни имоти, и прокуратурата вече образува няколко дела. Замените са ставали по времето на предшествениците му Николай Свинаров и Веселин Близнаков, издигнати от НДСВ, също както и Цонев.

Появиха се спекулации,че изявите на министъра са индикация за вътрешно разчистване на сметки в НДСВ, но според други оценки разразилият се скандал може да задмине мегаскандалите в МВР от времето на Румен Петков. Управляващата коалиция определено няма нужда от подобен "катарзис" година преди изборите, особено докато Брюксел ни критикува за провал в борбата с корупцията по върховете на властта.

Цонев припомни, че ще направи проверки във всички области и сфери на МО и ГЩ. Вече се проверява фактическото състояние на материално-техническата база и на военната подготовка във всички поделения на Българската армия. Той уточни, че конкретен срок за това няма, но се работело по утвърден график.

Върховният главнокомандващ само “дочувал” за далаверите

В първи публичен коментар по скандала в МО президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов каза, че не е знаел за далаверите със заменки и имотните разпродажби. ''Дочувал съм неща, но от неофициална информация, за съжаление'', посочва Първанов в интервю за в. "Труд", извадки от което бяха публикувани в сряда.

По думите му бившата служба “Сигурност - Военна полиция и ВКР'', която би трябвало да сигнализира по вертикала за такива явления, не е направила това и не е подала данни към президентската институция.

Шеф на военното контраразузнаване по това време бе сегашният началник на кабинета на Николай Цонев – Орлин Иванов, който миналата година за кратко напусна МО. Неотдавна Николай Цонев съобщи, че всички далавери са фигурирали в докладите на службата, която бе на пряко подчинение на министъра на отбраната и докладваше лично на него.

Заради слуховете за нередности Първанов дори направил опит чрез своя началник на кабинета Никола Колев – бивш шеф на Генералния щаб - да поиска информация от тогавашния военен министър Николай Свинаров.

''Беше ми отговорено съвсем нормално, че всички сделки се реализират по законите в България. И аз опрях до тази стена. Надявам се сега да се стигне по-далеч'', казва Първанов.

Той призовава за пълна ревизия на военното имущество, а не само на имотите, да се види как е вървяло снабдяването на армията със стоки и услуги, как е реализирана освободената военна техника и оръжие. Според него обществото трябва да знае дали тези милиони са реализирани по най-адекватния и юридически обоснован начин, дали са били целесъобразни и очаква компетентните органи да направят много сериозна проверка, за да не се допуска да се хвърли петно върху Българската армия.

Първанов изрази подкрепа на усилията на новия министър.

Цонев лети на изтребител и вдига парите на рейнджърите в Афганистан

Освободената от заменките енергия военният министър хвърли в поредица акции с преобладаващо ПР-характер.

В авиобаза “Граф Игнатиево'' той направи демонстрационна обиколка с американски изтребител F-16, пилотиран от подполковник Хосе Монте Гудо. В рамките на съвместно българо-американско учение у нас пристигнаха 10 щатски изтребители F-16, произведени от “Локхийд Мартин'', на въоръжение в американската армия. Фирмата има недвусмислено желание да продаде на България изтребители от този тип, но към момента няма яснота кога ще стартира конкурсът заради недостиг на средства.

След полета Цонев обясни, че ще направи всичко възможно да увеличи доходите на рейнджърите ни в Афганистан и да намали разходите им. Това той дискутирал с тях по време на внезапната си визита в Афганистан часове по-рано. Цонев уточни, че намаляването на разходите означава не само да се увеличи размерът на командировъчните на бойците, но и да се осигурят за тях и за семействата им безплатни квартири, детски градини и почивки.

В момента командировъчните на военнослужещите ни зад граница са между 57 и 63 евро на ден. С колко обаче ще бъдат увеличени те, ще стане ясно след като в МО и ГЩ направят подробни разчети.

Военнослужещите ни в Афганистан са се възползвали от височайшата визита и са си поискали да им бъде осигурен достъп до българска телевизия, както и да запазят униформите си.

Николай Цонев е разрешил униформите да бъдат запазени само за тези, които сега са на първа мисия.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Как оценявате изявите на главния прокурор в Twitter?