ЦСКА може да напусне "В" група и да не играе никъде

ФИФА иска да бъдат отнети на клуба 15 точки на първо време

ЦСКА може да напусне "В" група и да не играе никъде

Има реална опасност ЦСКА да напусне "В" група и да не играе официални мачове до лятото на 2016 година. От Българския футболен съюз (БФС) съобщиха в понеделник, че международната футболна федерация ФИФА е наредила да бъдат отнети 15 точки от актива на ЦСКА заради задълженията на клуба. Следващата санкция е изваждане от групата.

В същото време ако ЦСКА бъде изваден от "В" група, няма как да отиде в по-долните областни групи по средата на шампионата.

"Не дай си Боже ФИФА да нареди ЦСКА де бъде изваден от "В" група. Няма как "червените" да отидат в Окръжните групи по средата на сезона", заяви зам.-изпълнителният директор на БФС Антон Попов.

На този етап от ЦСКА не е изявил желание за включване на тима в областната група в случай, че санкциите на ФИФА влязат в сила.

ЦСКА има над 30 млн. лева дългове, 10 млн. от които към НАП. Смятаният за нов собственик на ЦСКА Гриша Ганчев вече обяви, че "армейците" ще платят дълговете си към държавата.

По-късно в понеделник ръководството на ЦСКА обяви, че на 4 октомври ще се проведе общо събрание с всички фенове в НДК, на което ще се вземе решение за бъдещето на ЦСКА.

Ръководството на ЦСКА вече е изпратило официално писмо до ФИФА чрез Българския футболен съюз, в което молят федерацията за отсрочка при погасяването на задълженията.

От "Армията" за заявили, че на този етап не могат да платят дълговете си, тъй като клубът се намира в несъстоятелност.

"За това сме изпратили придружаващо писмо към ФИФА, защото те трябва да кажат какво се случва с клубовете, обявени в несъстоятелност. Там има един текст, според който клуб, обявен в несъстоятелност, процедурите могат да бъдат спрени. Но това го няма в съдебната практика. Сещам се за един подобен случай – със Сампдория преди 5 години. Тогава ФИФА казва, че не се занимава със случаи с клубове, които фалират. КАС обаче постановява тези пари да бъдат платени“, коментира зам.изпълнителният директор на БФС Павел Колев, цитиран от gong.bg.

Шансовете шефовете на световния футбол да одобрят молбата на ЦСКА не са големи. От БФС обясниха, цитирани от sportal.bg, че чакат отговор от ФИФА до края на седмицата.

От футболния съюз съобщиха още, че от ЦСКА не е постъпила никаква информация за желание на ЦСКА за включване на тима в областната група, в случай, че санкциите на ФИФА влязат в сила.

Споделяне

Още по темата

Още от Спорт

Какво очаквате да свърши служебното правителство?