Шумна кавга между сегашния и бившия вътрешен министър

Цветан Цветанов към Михаил Миков: Усвоили сте "нула, zero" по Шенген

Цветан Цветанов и Михаил Миков при предаването на властта в МВР през юли 2009 г. Снимка БГНЕС

Шумна свада избухна в парламента между вътрешния министър Цветан Цветанов и предшественика му Михаил Миков, чиито колеги депутати активно се обаждаха и викаха от място, което накара Цветанов да възроптае, че "дисциплината е станала невъзможна".

Преди това Миков обвини Цветанов в лъжа, а няколко депутати от левицата извикаха от местата си "лъжец" по адрес на вицепремиера. В отговор, поглеждайки към присъстващите на балкона в парламента ученици, Цветанов заяви, че Миков го е обидил и въпреки че няма намерение да го съди, би призовал за свидетел децата при евентуално дело.

Кавгата се разигра по време на петъчния парламентарен контрол, когато дойде ред на вицепремиера Цветанов – любим герой на опозицията, който отново упражни целия си словесен арсенал в обяснения на това как ГЕРБ безкомпромисно са се справили с организираната престъпност.

Той обяви, че "обвързаността на организираната престъпност с политическите партии е продължила от 1991 до 2009 година". Според него партия ГЕРБ, която пое властта в средата на 2009 г., е прекратила дейността на знакови фигури от организираната престъпност под чадъра на политическите партии.

По думите му приоритет на ГЕРБ е "справедливостта и сигурността на гражданите", а БСП с политиката си е създала ценностите на "бухалките и на мутрите".

Обяснявайки как върши много работа с по-малко пари, Цветанов обяви, че като вътрешен министър Михаил Миков е имал политически кабинет от 18 души, разходите за издръжката на които са стигнали 691 198 лева.

Михаил Миков отговори, че е имал силен политически кабинет и затова е имало положителни проверки по Шенген, докато сега около Цветанов има също толкова хора, но охранители.

"Имах силен политически кабинет и не случайно проверките по Шенген в моя период бяха положителни, не случайно проектите по Шенген се случиха тази година. Днес какво става – няма политически кабинет. Министерството се ръководи чрез смесване на политическа и експертна власт. Министърът е избрал да усили охранителите. Той се движи с толкова охрана, колкото беше моят кабинет. Това е разликата – аз пътувах с шофьор. Същото е – вместо политически кабинет – охрана", каза Миков.

Цветанов отвърна, че на Миков не му е била нужна охрана, тъй като "вие бяхте безгласна буква и безопасна игла, превърнахте МВР в импотентен орган".

"Каква охрана ви е необходима на вас г-н Миков, каква охрана , какви 5 лева, и за какво? 18 отвличания имаше по ваше време! Когато стана убийството на адвокат Луков, той няколко месеца преди това беше сплашван. Какво направихте, за да предотвратите това?", отговори му Цветанов.

"Колкото до импотентното министерство", Михаил Миков отговори, че началници в МВР по негово време, сега са още по-високопоставени във вътрешното министерство. И пак препоръча министърът да си назначи малко експерти, които да го съветват.

Осем месеца ни стигнаха, за да усвоим в размер на 99.9% остатъка от 140-те милиона евро по Шенген, отчете още Цветан Цветанов. "Във вашето правителство през 2008 г. Има 1.8% усвоени средства от тези пари, а в края на вашия мандат, общият процент е 33 %. Усвояването на тези средства беше възможно до декември месец 2009 г., за да се подпише договорът", допълни Цветанов.

Той изтъкна, че предното правителство не е усвоило нищо и за да по-красноречив, обяви конкретния процент усвоени от БСП пари на български и английски: "Нула, zero".

Цветанов освен това нападна предшествениците си за неизгодни договори.

"С вашия политически кабинет договора, който подписахте за българските документи за самоличност, беше на стойност 116 млн. евро, а договорът, който предоговорих, е с 14 млн. евро по-малко и това даде възможност за справедливост. Вие не защитихте интереса на българските граждани", каза Цветанов.

После мина на сделката за цветните принтери, широко обсъждана след смяната на властта през 2009 г.


"Ще ви припомня, че най-скъпата оферта в България за принтери за МВР - 3 млн. лева за 1000 принтера за дознателския апарат е по ваше време. Няма принтер за 3000 лева, идете в който и да е магазин и вижте. Миков им купува принтери с 4 цвята! Преди да купиш принтер, трябва да купиш компютър! Затова развалихме сделката и в края на 2010 г. бяха купени за 780 000 лева 1000 компютъра и 1000 принтера", посочи Цветанов.


Михаил Миков заяви, че няма да отговори за принтерите, защото евтиното си е евтино и всички хора го знаят.

"Но ще ви кажа за импотентното министерство. Главният секретар го направихте ваш заместник-министър. Ако имате съветници, нямаше да лъжете, че първата проверка по Шенген е през септември 2009 г. Назначете си малко хора, които да ви помагат в работата – тя е тежка и отговорна в това министерство", каза Миков.

По време на парламентарния контрол Цветан Цветанов изнесе данни, според които по времето на Румен Петков, първият вътрешен министър в кабинета "Станишев", политическият кабинет е бил от 15 човека, като за тях са похарчени 1 959 795 лева.

Министърът на извънредните ситуации Емел Етем (ДПС) е пък е имала кабинет от 12 човека, които са стрували на данъкоплатците общо 758 677 лева. Сега политическият кабинет на МВР е от пет човека, заяви Цветанов. За тях до момента са дадени 836 000 лева.

Цветанов съобщи още, че през 1998 г. поръчковите убийства са били 381, през 2008 г. - 172, а през 2011 – 121. Той добави, че след полицейската операция "Наглите" отвличанията с цел откуп у нас са престанали.

Министърът отново нападна БСП с напомнянето, че задържаният при операция "Килърите" Петър Стоянов (Сумиста) е бил съветник в предишното правителство.

От своя страна Антон Кутев заяви, че мъж с прякор Любо Къдравия (ромският барон Любомир Илиев) през миналата година е идвал в Народното събрание, за да се среща с депутати от ГЕРБ. По-късно той е задържан и срещу него се води разследване.

Цветанов посочи, че това само показва колко безкомпромисно действа ГЕРБ срещу хора, за които има доказателства, че са извършили престъпления.

На друг парламентарен въпрос Цветанов отговори, че няма сигнали за терористични актове в България. В България само се разпространяват пропагандни материали, но няма информация за контакти на структури у нас с Ал Каида.

Според депутата Емил Василев (РЗС) обаче в Пловдив дейност развивала организация "Че Гевара", която била крайно лява. Василев поясни, че привържениците ѝ заставали на пресконференции с маски, ходили публично с палки и бухалки. Василев определи организацията като "психопати и наркомани", които имат "отношения с организираната престъпност".

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?