Цветан Цветанов: Оставям МВР подредено и реформирано

Интерес от сблъсъци с полицията имат организираната престъпност и партиите

Цветан Цветанов: Оставям МВР подредено и реформирано

В МВР оставям една подредена система и осъществени реформи. Успяхме да дадем по-голяма публичност на работата на министерството, обяви в понеделник пред БНТ вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Цветан Цветанов. Той изброи какво е направил за последните близо четири години: проведени са били реформи в досъдебното производство и охранителната полиция, възстановена е ГДБОП, направени са успешни полицейски операции.

”Акцентът в бъдеще ще е въвеждането на нови технологии”, каза Цветанов и допълни, че трябва повече полицаи да бъдат прехвърлени в малките населени места, където има голям проблем с престъпността.

Цветанов говори за реформи на фона на продължаващото бедствие в сферата на разследващата полиция. Заплатите в системата са ниски, докато има претоварването на дознателския апарат в големите градове и голям дефицит на оборудване, включително компютри. МВР се забърка и в множество скандали, свързани точно с липсата на публичност – даренията от разследвани лица и собствени фирми, както и непредоставянето на договорите за полицейска охрана. Министерството не направи нищо за изграждането на Единната информационна система за противодействие на престъпността. През целия мандат на Цветан Цветанов статистиката отчиташе и намаляване на разкриваемостта на престъпленията.

Наскоро през медиите се случи и задочен дебат между вътрешният министър в оставка и главния прокурор Сотир Цацаров. Цветанов се опита да внуши, че след оставката на кабинета престъпността изведнъж се е повишила, но Цацаров отрече това.

В понеделник пред БНТ Цветанов пак повтори тезата си: “С 19.3% имаме завишаване на престъпността на територията на столицата. Това са статистики, които влизат в полицейските регистри. На по-късен етап това ще отиде и в прокуратурата, когато бъдат образувани досъдебното производство”. Това обяснява и разминаването в данните на полицията и прокуратурата.

По отношение на протестите Цветан Цветанов обясни, че от сблъсъци между полиция и протестиращи интерес имат “доста хора и от политическата класа и от организираната престъпност”. Той акцентира върху това, че демонстрациите започнаха заради високите сметки за ток, но са се превърнали в антиправителствени заради провокациите на ”определени хора”.

“Опитват се тези, които нямат никакъв реален политически живот в техните структури, в техните партии. Тези политици, които се появяват, в последните 3-4 години да сте ги виждали?”, попита той и припомни кои лица са се появили по време на вчерашния протест в село Джерман –Чомбе, Слави Бинев, Мая Манолова, Илияна Йотова.

Според Цветанов началникът на полицейското управление в Благоевград, чиято оставка беше поискана вчера, няма никаква вина за сблъсъците между полиция и протестиращи. Министърът в оставка каза, че с действията си полицаите са опитали да предотвратят незаконно препречване на важен път, инициирано от 100-тина души.

За предстоящите избори ГЕРБ ще изгради кампания върху припомняне на постигнатото в областта на инфраструктурата, земеделието, културата, образованието, обясни още  Цветанов. По време на кампанията членовете на партията ще дадат отчет и ще начертаят приоритети за следващия мандат.

По отношение на идеите на Кристалина Георгиева за изтегляне на кредит до 1 милиард лева Цветанов обясни, че това ще е грешка, защото може да застраши финансовата сигурност на страната в дългосрочен план.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?