Цветан Василев към политиците: Защо не спасихте КТБ?

Според обвиняемия властта умишлено е ликвидирала банката в интерес на Пеевски

Цветан Василев

Обвиняемият за източването на КТБ Цветан Василев продължава да държи сметка на политиците защо на 14 юли 2014 г. не са спасили притежаваната от него КТБ, след като две седмици по-рано са направили същото с ПИБ.

Това става ясно от поредно негово изявление на официалния му блог, след като в петък вечерта президентът Румен Радев публикува и втората банкова стенограма. Тя е от консултациите при предшественика му Росен Плевнелиев на 14 юли 2014 г. От нея става ясно, че политиците не постигат консенсус за спасяването на КТБ, защото разбират, че тя е брутално източена. Също на срещата се разбира, че банката няма как да отвори на предварително обявената дата 21 юли.

Тезата на Василев е, че цялата политическа класа умишлено е унищожила банката под давлението на депутата от ДПС Делян Пеевски, за да може той да разграби активите на трезора.

Василев нарича заседанието на политиците от 14 юли "Страшния съд". "Така бих оприличил неясния формат на втората среща при президента Плевнелиев. Има си, разбира се, върховен съдия – домакинът, има си прокурор, има вещи лица-помагачи – Искров, Д. Костов и Ментата, има и съдебни заседатели", пише обвиняемият.

Според него още преди свикването на консултациите при Плевнелиев решението за "ликвидацията" на банката е било взето.

"Защо КТБ не е подкрепена, при положение че за разлика от другата подпомогната банка, е могла да предложи обезпечения като 43% от Виваком, 97% от Петрол, 100% от НУРТС, 100% от Дунарит и пр., чисти от задължения, всеки може да си направи извода. Казвам го, защото е публична тайна срещу какво е предоставена държавната помощ на другата банка", пише ексбанкерът, намеквайки за корупция в отплата на инжекцията за ПИБ.

Цветан Василев отново развива тезата си, че целта на съсипването на банката е "желанието на клана, олицетворяван от Пеевски, да притежава това, което е контролирано от банката и чието придобиване е финансирано от нея". Той пита още защо името на Пеевски не се споменава и в тази стенограма.

Обвиняемият твърди, че към онзи момент не е имало никакви сериозни доказателства, че кредитният портфейл на КТБ наистина е кух.

"Очевидно е, че участниците на срещата са гузни. Гузни са, защото нямат никакви одити (освен официалните, потвърждаващи точно обратната теза). Дори и самите поръчкови изпълнители от Делойт са отказали да го направят към онзи момент, поради липса на файлове и информация. А и кой ли би могъл да направи анализ на кредитен портфейл от над 5 млрд. лева за 2-3 седмици? Най-подготвени с „опорни точки“ са „индиректният“ представител на Пеевски – Главният прокурор и теологът „финансист“ Ментата. Опорните точки на Прокуратурата са копи-пейст на Прокопиевите твърдения от периода 2010-2013 г., обогатени с типичния булеварден стил на свинско-кафявите медии. Нивото на разговора е махленско, жълто. Какъвто е и стилът на скалъпеното обвинение, на което сръбските съдии три години се „дивят“, а и не само те…", пише Василев.

Той твърди още, че банката е имала редица качествени активи.

"Освен "високо интелектуалните" разговори за ямите и дупките, президентът има още едно прозрение – че активите на банката не са само кредитите на шофьорите и охранителите, дето не разбирали от цесии (като че ли „експертите“ от милиционерските училища на Главния прокурор разбират), а и контролните пакети на поне 20 индустриални предприятия с над 20 000 работещи и служители и над 230 млн. евро годишна EBITDA (по данни от 2013 г.) По различни оценки тяхната стойност надхвърля 1,5 млрд. евро, потвърдена и от моите чуждестранни финансови консултанти. Дали някой има представа колко пари са влезли от тях в банката? По моя информация – не повече от 150 млн. евро", посочва Василев.

Ексбанкерът твърди, че красноречиво описаният от Сотир Цацаров на срещата механизъм за източването на КТБ чрез регистриране на фирми на охранители не отговаря на истината.

"Парадокс е, че днес кредитите на атрактивно описания охранител, който бил източил банката по мое нареждане, не са дори включени в обвинителния акт. Но не това е важното. Важното е, че тези хора, сред които и ръководството на БНБ, и главният прокурор под погледа и с одобрението на президента, и бъдещият многократен премиер, си позволяват да нарушават законите, като че ли се намират в държава от Екваториална Африка", недоволства обвиняемият.

Той протестира и защо не е дадено полагащото се по закон право на миноритарния акционер – Държавният фонд на Оман, да възстанови банката.

Цветан Василев завършва с твърдението, че повечето банки в България и в момента имат по-лош кредитен портфейл от този на КТБ към датата на обявяването на банката под специален надзор на 20 юни 2014 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?