Цветанов: Борисов се опитваше да угоди на ДПС с кадровата си политика

Бившата дясна ръка на Борисов отрича да има общо със снимките от спалнята на премиера

Цветанов: Борисов се опитваше да угоди на ДПС с кадровата си политика

Премиерът Бойко Борисов е обслужвал интересите на ДПС в горския сектор, стана ясно от обясненията на бившия зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, който в момента основава собствената си партия "Републиканци за България"."Премиерът беше разпоредил на Порожанов да се срещне с Мустафа Карадайъ, имаше списък за уволнения, аз спрях този списък", коментира Цветанов в петък пред Нова телевизия.

По думите му с кадровата си политика Борисов се стремял да угоди на ДПС.

"Бях буфер за всичко важно и стратегическо за решенията в партията и за защитата на хората, които се уволняваха от съответните настоящи министри в услуга на една или друга партия, които са в опозиция – казвам го директно, ДПС бяха обслужвани с всичките горски в цялата страна", каза той.

Попитан защо го казва чак сега, Цветанов отговори, че и преди го е казвал, но не публично, а в партията. Той добави, че е защитавал служители, които трябва да бъдат сменени по списък, предаден на бившия министър на земеделието Румен Порожанов от Борисов по искане на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Чудя се защо в момента Дариткова, колегите от Шуменско, от Кърджалийско не казват тези неща", каза още бившият зам.-председател на ГЕРБ.

Цветанов твърди, че е щял да си тръгне от ГЕРБ и без скандала около "Апартаментгейт", който му коства мястото в парламента и ръководните позиции в партията.

"При всички положения щях да напусна ГЕРБ. Това, което видях по време на eвропейската кампания, ми даде мотивите да отида при Борисов и да му кажа, че ако не се върнем в периода, в който бяхме в началото, аз напускам", каза Цветанов, който тази неделя учредява партията си "Републиканци за България".

Той допълни, че в ГЕРБ е имало хора, които са искали отстраняването му. Като такива посочи анализатора Георги Харизанов и вицепремиера Томислав Дончев, който преди ден отрече да е искал мястото на Цветанов. По думите му Дончев не може да отчете резултати в областите, за които отговаря. Харизанов преди време пък на среща с младежи от ГЕРБ ги призовал активно да работят срещу останалите десни партии. "Затова и много младежи напуснаха, те искаха да се занимават с политика", добави Цветанов.

Той се самоопредели като един от малкото хора, които винаги са казвали истината и затова "съм си създал много проблеми".

"Борисов не подава оставка, защото иска да се възползва от властовия ресурс"

Упорството на Бойко Борисов да не подаде оставка може да се разглежда като възможност да използва властовия ресурс - "предполагам, че в тези избори ще бъде използван доста сериозно", коментира Цветанов.

"Само една година по-назад, на местните избори имаше подобен подход и там имаше много добра координация и на някои от местата смятам, че изборите не бяха проведени по най-честния начин. Давам за пример Община Гурково. Натискът, формата и начинът за провеждане на избори не съответства на една демократична държава и правов ред. Хората са ми споделяли, че е имало доста сериозно опорочаване на изборния процес", посочи Цветан Цветанов. Това бяха първите избори, за които той не отговаряше, откакто бе създадена партия ГЕРБ. 

На реплика, че дотогава самият той се е занимавал с изборния процес, Цветанов заяви: "Аз казвам, че никога е нямало такъв подход и никога не е развивана такава философия, затова и не сме имали притеснение, че изборите ще бъдат доведени от служебен кабинет". 

Засега ГЕРБ не е желан партньор за Цветанов

Цветанов посочи, че "Републиканци за България" ще се яви самостоятелно на изборите.

"Убедени сме, че ще прескочим прага за влизане в парламента. Тези, които днес се присъединяват към "Републиканци за България" се чувстват предадени от тези, които управляват, особено в смесените региони", добави той. 

Цветанов каза още, че в настоящата си конфигурация, визирайки ГЕРБ с лидер Борисов, партията не може да е негов коалиционен партньор. 

"Не съм снимал кюлчетата в спалнята на Борисов"

На Цветанов бе напомнено и изказване на Тома Биков, според когото именно бившият втори в ГЕРБ стои зад снимките на кюлчета злато и пари в шкафчето на премиера Бойко Борисов. Попитан дали има нещо вярно в тази теза, Цветанов отговори:

"Не, разбира се, защото просто не съм в това близко обкръжение, което може да влиза във всяка една точка, спалня или всичко, което е по-интимно за един човек".

"При всички положения не мога да бъда аз, не може да бъде и мъж. За да снимаш човек, който спи, трябва да имаш достъп до спалнята му. Няма как при премиера това да бъде мъж. Влизането във вилата, в която пребивават президентът и премиерът, и достъпът до по-личните пространства, се охраняват от НСО", добави той.

Споделяне

Още от България