Цветанов: Фандъкова има качества да бъде добър кмет на София

Помолен да коментира неофициалните информации, че министърът образованието Йорданка Фандъкова ще е кандидатът на ГЕРБ за кмет на София, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви в неделя пред Нова телевизия, че Фандъкова би била изключително достоен кандидат, ако бъде издигната. Тя има качества, изключително отговорен и принципен човек, ще бъде добър кмет, каза Цветанов.

Самата Фандъкова отказа да коментира дали ще се кандидатира за кмет на София, докато премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов не обяви своето решение.

"Нека не гадаем и да оставим нещата да бъдат обсъдени", заяви тя пред репортери в неделя. 

"Когато премиерът Бойко Борисов вземе решение кой ще бъде кандидат за кмет на София от ГЕРБ, аз ще се съобразя с неговото решение. Не става въпрос за мое желание или нежелание, а за това, че всички трябва да вършим работа", заяви Фандъкова и добави, че в София има да се върши много работа. Когато премиерът прецени, ще водим този разговор, каза още Фандъкова, която преди да стане министър бе заместник-кмет по образованието в Столична община.

Засега Борисов отказва да коментира изтеклата информация за предстоящите първи рокади в неговия кабинет с евентуалното кандидатиране на Фандъкова за кмет и на външния министър Румяна Желева за еврокомисар.

Не бива да се намаляват или да се увеличават часовете по български език и литература в училище, а по-скоро да се работи върху актуализацията на учебния материал, е мнението на министър Йорданка Фандъкова. Така тя коментира в неделя искането на учители броят на часовете по български език и литература да се увеличи.

Според Фандъкова часовете са недостатъчни за формирането на добра устна и писмена реч на учениците, но решението на този проблем е в преструктурирането на учебния материал.

Ще се наложи редукция на часовете, в които се преподават нови знания, за да могат да се затвърждават старите, посочи министърът.

"В рамките на година се надявам да има резултат и да станат факт първите актуализирани програми", заяви Фандъкова.  Тя отговори на репортерски въпроси по време на откриването на  седмото издание на "Sprite Graphitti  Fest"

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?