Цветанов оправда полицаите за действията им в Кърджали

Цветанов оправда полицаите за действията им в Кърджали

Вътрешният министър оправда действията на полицаите в Кърджали и отхвърли твърденията, че е упражнено насилие в случая с нахлуването "по грешка" в дома на местно семейство. В сряда Цветан Цветанов бе изслушан в парламента по настояване на БСП и ДПС. "Докато не бъде доказана вината на полицаите, аз ще стоя зад тях. МВР ще продължи да работи със същия ентусиазъм и съм дал пълната оперативна свобода за действие, като се спазват законите", допълни Цветанов.

В същото време той уточни, че "там, където има превишаване на права и където има действия, които не съответстват на българското законодателство, ще бъдат документирани, и министерството предприема действия за търсене на наказателна отговорност за служители, които са прекрачили закона".

Първоначалната информация за инцидента бе, че четирима цивилни полицаи са нахлули в дома на Айсел и Сабахатин Мустафови, също бивши полицейски служители, нанесли са побой над семейството и на техен гостенин от Турция, а часове по-късно се оказало, че адресът бил сбъркан.

От семейството се оплакаха за случая пред медиите, а Цветанов лично се извини за действията на подчинените си. Опозицията използва случая и обвини управляващите в "полицейски произвол". Така се стигна до изслушването на Цветанов в парламента.

От трибуната министърът каза още, че полицията е работила по оперативна информация за разбиване на престъпна група, която осигурявала момичета за проституция. По думите му синът на Айсел Мустафова – Карим, който, по думите на министъра, бил лидер на младежкото ДПС в Кърджали, е поръчал две проститутки, чиито сводник бил подслушван от полицията.

Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан опроверга, че Карим Мустафов е лидер на младежкото движение. Той бил само член на партийното ръководство партията в града.

Обяснението

"Това, което става ясно, е, че Джем Мустафа (сводникът – бел. ред.) осигурява проститутки за едни клиенти, които са в Момчилград. Оттам след това, прибирайки се към Кърджали, получава обаждане, на което му се поръчват две проститутки за приятели на един човек. А този човек всъщност е Карим Мустафа, който е син на семейството, при което влязоха полицаите", обясни от парламентарната трибуна Цветанов.

"В действията си колегите виждат, че проститутките и клиентите ги няма. Те влизат на адреса. При влизането на адреса те своевременно се представят (семейството обаче твърди, че полицаите са се представили на много по-късен етап – бел. ред.). Съобщават, че това е специализирана полицейска операция, за което бившият служител на МВР Сабахатин Мустафов не оказва никаква съпротива и отваря вратата", продължава Цветанов.

"Вратата е метална и, ако сте направили проверка, тя не е разбита. Влизат вътре, поставят му белезници. Винаги, когато се влиза на адрес, ние трябва да обезпечим и да прочистим терена, защото по някой път при полицейски операции полицаите стават жертва на действия, които предприемат престъпниците", продължи министърът.

"Има две лица - майката и един техен роднина, който идва от Турция на гости. С тях няма проблем, защото те са видими и няма никакви съпротивителни действия. Но в момента, в който тръгват към детската стая, виждат отворена врата, женски силует и смятат, че може би момичетата са вътре. Затова просто влизат в стаята по малко по-бърз начин, за да могат да предотвратят подобни действия. Оттам се получава и удара на момичето на вратата", гласят по-нататъшните обяснения на Цветан Цветанов защо дъщерята на Айсел и Сабахатин Мустафови има наранявания по главата.

Цветанов каза, че Карим първоначално си е признал, че е поръчал от Джем Мустафа двете проститутки за негови гости. Впоследствие обаче отказва да го напише в писмените си обяснения.

"Убеден съм, че родителите не са запознати с детайлите на това, което ви казвам. Не вярвам, че майката Айсел Мустафова е знаела какво върши нейният син”, каза още Цветанов. Той добави, че бащата Сабахатин навремето е бил уволнен от МВР.

Думите на министъра предизвикаха незабавната реакция на пострадалото семейство. Айсел Мустафова заяви, че не само е възмутена от чутото, но и няма да оттегли иска си за проявеното насилие.

"Рутинните операции"

Полицейската акция в Кърджали е една рутинна операция и затова няма кодово име - подобни акции се извършват всеки ден. Така Цветанов отговори на Ангел Найденов от левицата, който се усъмни в действията на полицията, тъй като информацията за тях се появи дни по-късно, а не както е по традиция още в първите минути на "полицейско въздействие".

По-късно на специална пресконференция в кулоарите на НС зам.-шефът на ДПС Лютви Местан заяви, че след извънредно заседание на ПГ е било решено да се отправи парламентарно питане към Цветанов по казуса. Движението настоява той отново да дойде и да отговори на въпроса дали механизмите за вътрешен контрол в МВР работят и дали е имало прокурорско разрешение за нахлуването в дома в Кърджали. Местан посочи, че ДПС ще отиде и по-далеч и за скандала ще бъдат сезирани европейските инстититуции, включително и до съда в Страсбург. 

Депутатът Ремзи Осман, който се оказа най-запознат със случая, тъй като дълги години е народен представител от Кърджали и познава пострадалото семейство, обясни, че е имал среща с министър Цветанов, на която го е помолил за психолог на битото момиче. Министърът се е отзовал и е пратил такъв.

"Останах обаче с впечатлението, че някой иска да скрие истината", допълни Осман, като изводът му е на базата на разговорите с местните полицаи.

Депутатът от левицата Кирил Добрев пък определи изслушването на Цветанов като "поредният фарс, който се разигра като зле режисиран екшън с еротичен елемент". Той също заяви, че от казаното от вътрешния министър не е станало ясно дали е имало прокурорска заповед за влизане в жилището на полицаите.

"Това е стил и начин на поведение на органите на реда и на цялото управление. Щом имаме министър-председател, който бие кандидат зет си, защо се учудваме на това, което става", допълни Добрев.

"Не спирайте дотук, г-н Цветанов"

Председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че когато се работи много, "са възможни и грешки", за за които вицепремиерът и министър на вътрешните работи "има доблестта да се изправи и да поднесе публично извиненията си".

"Призовавам ви, г-н Цветанов, да не спирате дотук и това, което е прието като мерки за изпълняване на препоръките, които имаме в доклада (на Европейската комисия - бел. ред.), трябва да се случи по най-бързия начин", каза още тя.

Цачева попита какви конкретни мерки се предвиждат от МВР за по-нататъшни действия и за поддържане на високопрофесионално равнището на служителите на МВР.

На въпроса ѝ Цветанов отговори, че се провеждат семинари.

Споделяне

Още по темата

Още от България