След като обясни, че нищо не зависи от президента

Цветанов отрече конфликт с Росен Плевнелиев

Сн. БГНЕС

След като преди ден вицепремиерът Цветан Цветанов определи президентската длъжност като "само протоколна", във вторник той заяви, че не е в конфликт с държавния глава Росен Плевнелиев и "малките спорове не трябва да се тълкуват като конфликт".

"Нямам конфликт с президента, какво трябва да направя – да му се обадя сега да разговарям с него ли. Ако сте проследили внимателно вчерашното ми интервю ще видите, че след моята оценка за функциите и възможността на президента да бъде обединител на нацията, в голямата си част той го показва и го прави много умело", заяви Цветанов.

В понеделник обаче той обясни, че "длъжността президент е само протоколна, какво зависи от него, той може само да говори, защото трябва да бъде харесван". Освен това според Цветанов президентът е нарушил Конституцията, бламирайки клетвата на избраната от парламента за конституционен съдия Венета Марковска.

Във вторник Цветанов каза, че позицията му за случая с Венета Марковска е принципна и няма разминавания с Росен Плевнелиев. Според него e нормално да има различия в мненията, като за пример посочи честите спорове на заседания на Министерския съвет.

Президентът Росен Плевнелиев до момента не е коментирал мнението на Цветанов.

Коментарите на Цветанов дойдоха в отговор на въпрос за сигналите от страна на президента Росен Плевнелиев, че може да има провал на процедурата за избор на главен прокурор. Кандидатите за поста са трима - соченият за фаворит на управляващите Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов.

Това не е първият сблъсък между президента и вицепремиера. По-рано Росен Плевнелиев защити уволнената съдия Мирослава Тодорова, а Цветанов обясни, че вероятно Плевнелиев не е добре запознат с нейната работа.

До обтягане на отношенията се стигна и около разследването на атентата в Бургас. Президентът обеща, че до 15 септември правителството ще направи сериозен отчет на свършеното, а Цветанов коментира, че не знае защо Росен Плевнелиев е дал такива срокове при положение, че разследването е доста продължително.

В края на миналата седмица пък правосъдният министър Диана Ковачев индиректно нападна сегашния вицепрезидент и бивш министър на правосъдието Маргарита Попова, като заговори за "лошо наследство" в министерството.

Споделяне

Още по темата

Още от България