Според вътрешния министър Цветан Цветанов:

Венета Марковска спасила Плевнелиев от импийчмънт

При десните тече "абсолютно договаряне" с Алексей Петров, а ГЕРБ страдат от липса на медийно внимание

Венета Марковска спасила Плевнелиев от импийчмънт

С подаването на оставката си скандално избраната за конституционен съдия Венета Марковска е спасила от импийчмънт държавния глава Росен Плевнелиев, който възпрепятства встъпването ѝ в длъжност, след като въпреки съмненията за нейните морални качества, тя бе избрана от парламентарната група на ГЕРБ за член на КС. Това излезе от думите на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов в понеделник пред бТВ.

Повод да демонстрира пренебрежение към президента заместникът на Борисов взе от процедурата за избор на главен прокурор и и прогнозата на Плевнелиев, че до избор на обвинител може да не се стигне и да последва втори тур.

Надежда Нейнски към Цветанов: Докажете твърдението за връзките ни с Алексей Петров

Един от основните учредители на Съюз "Единство" Надежда Нейнски отговори с разпространено до медиите изявление по повод на твърдението на вътрешния министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов. Сутринта в понеделник в интервю за бТВ Цветанов каза дословно по повод на процеса на преструктуриране в дясното пространство: "Мисля, че започна абсолютното договаряне между структурите на Алексей Петров, Надежда Нейнски и Иван Костов". Той нарече Надежда Нейнски "най-близката връзка на Алексей Петров".

Още


"Длъжността  президент  е само протоколна, какво зависи от него, той може само да говори, защото трябва да бъде харесван", каза Цветанов по повод думите на държавния глава.

"Имаме нарушаване на конституцията“

В отговор на коментар на водещите, че от президента зависи много и от примера им, че Плевнелив, макар и със спорно от правна гледна точка действие, прекъсна процедурата по полагане на клетва за конституционен съдия от Венета Марковска, Цветанов отговори: "Ако г-жа Марковска не си беше подала оставката, опозицията можеше да започне процедура по импийчмънт, защото имаше нарушение на конституцията. Венета Марковска със своя акт осуети всичко".

Осмислил по-късно какво е казал, Цветанов в хода на разговора уточни, че не споделя тезата на опозицията, а само е представил хипотеза какво би могло да се случи, ако тя не беше се оттеглила. 

"Абсолютно договаряне“

Без да изневерява на типичния си стил, вътрешният министър, който  няколко пъти е заявявал, че не желае да коментира процеси в други партии, охотно  се спря на преговорите  за общо явяване на изборите между съюза на напусналите и изключените от СДС "Единство“ и ДСБ. Кой знае защо Цветанов направи сложна логическа и вербална връзка между сочения за глава на Октопода Алсексей Петров и автентичната десница.

"Мисля, че започна абсолютното договаряне между структурите на Алексей Петров, Надежда Нейнски и Иван Костов", заяви Цветанов, помолен да коментира твърдения за опити за намеса на управляващите от ГЕРБ в СДС и участието им в разпада на синята партия. Той се върна към отношенията между ГЕРБ, СДС и ДСБ веднага след изборите през 2009 г. Заяви, че тогавашните десни лидери Иван Костов и Мартин Димитров гласно обявили, че подкрепят безусловно управлението на ГЕРБ, а на тайни срещи поставяли условия за свои хора на множество постове в изпълнителната власт. Евродепутата, бивш лидер на СДС и външен министър в кабинета "Костов" Надежда Нейнски пък нарече "най-близката връзка на Алексей Петров". 

Дискриминирани властимащи

За сътрудничеството на ГЕРБ с ръководството на СДС, Цветанов обясни, че "нещата са взаимно свързани“. "Нещата са взаимосвързани. СДС е член на ЕНП, ние сме сестрински партии, които сме в ЕНП, и е съвсем нормално и логично да имаме диалог и да се подкрепяме в определени политики", каза още Цветанов.

Той подчерта, че българските граждани ще решат какво ще се случи в следващия парламент. От думите му обаче стана ясно, че според него властимащите страдали от редки медийни изяви, защото телевизиите ги дискриминирали.

Вътрешният министър отчете, че като формален лидер на опозиционна партия бил много по-чест гост в телевизионния ефир, отколкото като министър. 

Споделяне

Още по темата

Още от България