Цветанов ще изчиства профила на МВР и ДАНС

Цветанов ще изчиства профила на МВР и ДАНС

Изчистване профила на МВР и ДАНС и промени в Наказателно-процесуалния (НПК) и Наказателния кодекс (НК), които да позволят по-бърз съдебен процес. Това са някои от първите важни стъпки в сферата на вътрешния ред и сигурност, които трябва да направи новото управление според председателя на ГЕРБ и бъдещ министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Пред БНР като грешки от последните години той посочи извършените в един мандат два пъти законодателни промени, приложените на практика две диаметрално противоположни реформи, както и  създаването на ДАНС "без всякаква национална концепция за развитието на сектор сигурност и обществен ред".

"Достигна се дотам, че имаме една демотивирана система в МВР и имаме едни дублиращи функции, които създадоха едно състезателно начало, което за съжаление ограничи възможността за обмен на оперативна информация и реализирането на по-добри операции от страна на правоохранителните органи. Така че в тази посока трябва да се изчисти профилът на МВР, на ДАНС и също така да се предприемат законодателни мерки, които да подобрят взаимодействието, а също така да се направят и тези законодателни промени в НПК и в НК, които да позволят по-бърз съдебен процес", каза Цветанов.

По повод появилите се в медиите твърдения за връзки на кабинета с Младен Михалев-Маджо Цветанов каза, че, "ако се визира някакво влияние в МВР, може би това време вече е отминало, било е в един друг период на времето, когато имаше друг министър". Бъдещият вътрешен министър помоли подобни сигнали да бъдат отправени "по съответния начин на компетентните органи и власти, за да могат да бъдат разследвани".

Цветанов заяви, че една от първите му срещи с ръководния състав на МВР в страната ще бъде по формата и начина за противодействие, както и за резултатите в борбата с купуване на купуването на гласове.

"Защото всички ние, които участвахме пряко в изборния процес, знаехме с какво разполагаше системата и нямаше абсолютно никакви виновни, а само медиите бяха тези, които противодействаха и правеха всичко възможно, за да се покаже истинското лице на изборния процес в България", каза Цветанов.
Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?