Прецедент

Цветанов уволни инспектор заради полицейско насилие

Инспектор Пламен Николов от група "Криминална полиция" в полицейското управление в Ботевград е бил уволнен със заповед на вътрешния министър Цветан Цветанов заради полицейско насилие, съобщиха във вторник от МВР.

Детайли за инцидента не се споменават, като се уточнява единствено, че уволнението "е мотивирано с тежко нарушение на служебната дисциплина във връзка със случай на 11 януари", когато служителят упражнил физическо насилие над призован в полицията.

Съмненията за полицейски произвол почти никога не предизвикват уволнения в МВР, като дори и при категорични доказателства, като медицинско свидетелство и показания на очевидци, обичайната практика на ведомственото ръководство е да неглижира обвиненията и да провежда формални вътрешни проверки, завършващи с леки наказания.

По подобен начин се развиха случаите със семейство Начкови от Мировяне, с младежите от Скравена, които се оплакаха, че са бити с електрошок, със семейство Мустафови от Кърджали, както и с Радослав Божинов от София.

Скандалите около арестите на бившия военен министър Николай Цонев и ексглавния секретар на финансовото ведомство Тенчо Попов също преминаха без никакви последствия, въпреки кадрите от охранителните камери, на които ясно се виждаха действията на маскираните полицаи.

Споделяне

Още по темата

Още от България