Цветелина Бориславова и Петя Славова остават в състезанието за Търговска банка "Виктория"

Цветелина Бориславова и Петя Славова остават в състезанието за Търговска банка "Виктория"

Две банкерки - Цветелина Бориславова и Петя Славова, остават в състезанието за покупката на дъщерната на фалиралата КТБ Търговска банка "Виктория". Те участват в конкурса съответно чрез Българо-Американска Кредитна Банка (БАКБ) и Инвестбанк, които са подали обвързващи оферти за покупка на 100% от капитала на малкия трезор. Отпаднала е офертата на хазартния бос Васил Божков чрез "Вабо Интернал" АД и група инвеститори.

Това става ясно от съобщение на синдиците на КТБ, които в момента правят втори опит за продажбата на трезора.

Това е поредният опит да бъде продадена ТБ "Виктория", която бе купена от КТБ само няколко месеца, преди да бъде затворена.

Първият опит за продажба на банката приключи през март 2017 г., след като БНБ не разреши покупката на "Виктория" от турската "Търговска банка Д", собственост на познатия от безмитната търговия и с бензиностанции бизнесмен Фуат Гювен, който развива бизнес в различни сектори в България, Турция и Русия. Мотивът бе, че предлаганият план за стабилизиране на "Виктория" е рисков за самата Д банк.

БАКБ на Цветелина Бориславова също бе поканена на финални преговори със синдиците на КТБ, като накрая бе предпочетена Д банк.

"Инвестбанк" на Петя Славова, която също се включи и в предишния конкурс, явно също не се отказва от състезанието, независимо че трябва да решава собствените си проблеми, след като на стрес тестовете преди година се оказа една от двете банки, които имат нужда от увеличение на капитала.

Според данните на БНБ към края на юни 2017 г. активите на банка "Виктория" възлизат на 126 млн. лв., а пасивите ѝ са около 92 млн. лв., от които към 85 млн. лв. са към КТБ. Собственият капитал на банката е малко над 34 млн. лв., а регистрираният и внесен капитал възлиза на 126 млн. лв.

Основното предизвикателство за бъдещия купувач на банка "Виктория" ще бъде да плати дълговете ѝ към КТБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес