Туристическо Covid приложение за 30 000 лв. е изтеглено десетина пъти

Апликацията не бе обявена пред медиите, а в момента на сайта на туристическото министерство няма и дума за нея

Туристическо Covid приложение за 30 000 лв. е изтеглено десетина пъти

Eдва десетина пъти е изтеглено приложението mybeach.bg на Министерство на туризма, което в условията на пандемия трябваше да показва на туристите цените на чадъри и шезлонги и натовареността на плажовете през изминалото лято. Това показа проверка на Mediapool в платформата Google Play, където единствено се предлага апликацията. В същото време фирма, регистрирана в апартамент в Студентски град, е получила при пряко договаряне 30 000 лв. с ДДС за изработването на това приложение и на негов сайт.

Старт при смяната на министрите

Работата по приложението бе шумно рекламирана във всевъзможни телевизионни студиа от бившия министър Николина Ангелкова, без никога да се казва името му, но така или иначе Министерство на туризма никога не направи  пресконференция да го презентира и дори и в момента на сайта му няма информация за апликацията. Проверка в Google Play показва, че приложението за смартфони, работещи с Андроид, е стартирано там на 14 юли, а премиерът Борисов освободи Николина Ангелкова заедно с министрите на финансите и на МВР ден по-късно. На сайта на туристическото министерство няма никаква информация за това приложение.

Над 20 дни отне на екипа на новия министър Мариана Николова да предостави информация на Mediapool за названието на приложението и характеристиките му.

Изнесената информация обаче засилва скандала, защото Google play показва, че приложението има едва десетина сваляния (10+). От Министерство на туризма решиха да ни предоставят данни само колко потребители са влизали в сайта на приложението от юли досега - " около 10 000 човека".

На специално създадения сайт за приложението www.mybeach.bg пише, че то предстои все още да бъде пуснато и платформата за Apple устройства - App Store.

Mediapool потърси за коментар бившия министър и настоящ депутат от ГЕРБ Николина Ангелкова, но на телефона отговори сътрудника ѝ Моника Димова. Редакцията изпрати писмени въпроси за приложението още на 7 октомври и до днес отговори няма.

Фирма от Студентски град прибра 30 000 лв.

От отговорите на ведомството на Мариана Николова става ясно, че приложението е изработено от фирмата "Абв Комюникейшънс" ЕООД, която била предложила най-ниска цена и най-кратък период за изработката му. Процедурата е осъществена с пряко договаряне, при което по принцип се канят три фирми, а таванът на поръчката е до 30 000 лв.

"Възнаграждението по горепосочения договор е сума в размер на 30 000 лв. с включен ДДС. Сумата е заплатена на изпълнителя в договорните срокове и след подписване на приемо-предавателен протокол за приемане на изработеното до този момент", добавиха оттам.

Проверка в Търговския регистър показва, че "Абв Комюникейшънс" ЕООД е с капитал 100 лева и е регистрирана в апартамент в блок 64 в Студентски град. Фирмата е еднолична собственост на Александър Филипов Кюртев.

Mediapoool потърси по имейл позиция от фирмата изпълнител, но такава все още не е пристигнала.

Какво показва приложението?

От Министрество на туризма посочиха още, че част от информацията за изготвянето на приложението е подадена от ведомството, "другата част от данните са събрани от изпълнителя със собствен ресурс".

"Идеята на приложението е то да бъде в удобство на българските и чуждестранните туристи и гостите да бъдат максимално спокойни и сигурни по време на своята почивка или ваканция", добавят още от там.

Опция за ползване на приложението на английски обаче не е налична. Сайтът също е достъпен само на български.

От ведомството уточняват, че броят и данните на морските плажове постоянно подлежи на промяна, заради провежданите нови процедури за концесии. Апликацията дава възможност за онлайн проверка и оценка на състоянието на плажната ивица в реално време, за цени на чадъри и шезлонги. А също и информация за отстоянието между отделните чадъри и шезлонги, за  заведенията и допълнителните услуги и за хигиенното състояние на плажа и въведените мерки. А също и информация за начините на дезинфекция и грижа за плажовете.

В заключение от Министерство на туризма посочват, че новият екип на Мариана Николова не готви нови приложения, а "се предвижда усъвършенстване и развиване на функционалностите на съществуващото приложение през следващия сезон".

В момента приложението показва, че комплект от един чадър и дваа шезлонга в Албена се предлага за 3 лева. На централния плаж на Поморие струва 5.40 лева за ден, на Созопол - плаж "Харманите" струва 12 лв., на Китен - "Атлиман" - 10.50 лв. и т.н.

Споделяне

Още от България