Туризмът иска облекчения за наемане на работници от чужбина

Туризмът иска облекчения за наемане на работници от чужбина

Облекчаване на режима за наемане на чуждестранни работници през туристическия сезон, поискаха хотелиери, ресторантьори и туроператори по Южното Черноморие от министъра на туризма Николина Ангелкова по време на среща в Бургас.

Ангелкова е поела ангажимент да разговаря за това със социалния министър.

Туристическият бизнес отдавна се оплаква от недостига на работна ръка, което сега става на фона на спад на летовниците с 20 на сто. "Трябва обаче да имаме предвид, че ситуацията е динамична и ни предстоят още два летни месеца - юли и август. Първи позитивен сигнал са заявените допълнителни 44 полета на "Томас Кук" на летище Бургас", коментира Ангелкова. По думите ѝ негативната тенденция е започнала преди години.

Министърът допълни, че вече е готова програмата за реклама на туризма ни догодина и започва обсъждането ѝ с бранша. Предвижда се агресивна реклама на българския туризъм в в Казахстан, Азербайджан, Туркменистан, Узбекистан, Китай, Индия, Япония, арабските страни и страните от ЕС. Кампанията ще започне още от декември и освен към чуждестранните туристи ще бъде фокусирана и към българите.

"За първи път България ще има одобрена национална програма за реклама през юли месец на предходната година, в която ще се изпълнява", посочи Ангелкова. По думите ѝ само така можем да планираме от рано и да сме конкурентоспособни на международния туристически пазар. "Предишните години е имало случаи програмата да се приема в същата година, в която се изпълнява, което е недопустимо", подчерта тя.

Ангелкова съобщи още, че вече е изготвена и наредба за правото за работа като екскурзовод. Предвижда се и създаването на Регистър на правоспособните екскурзоводи, който ще бъде част от Националния туристически регистър.

Вече желаещите да станат екскурзоводи ще трябва да полагат изпити. Онези, които обаче са упражнявали тази професия в последните пет години, ще доказват с трудови книжки правото си да работят, без да са държали изпити,.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?