Туркменистанският президент е на път да стане пожизнен

 Гурбангули Бердимухамедов

Туркменистанският парламент предложи да се удължи мандатът на президента и да се премахне възрастовото ограничение за кандидатите за този пост, което сега е 70 години. Това би позволило на сегашния лидер Гурбангули Бердимухамедов да остане пожизнен президент, предаде Асошиейтед прес.

Държавни медии цитираха председателката на парламента Акджа Нурбердиева, която каза, че се обмисля също удължаване на президентския мандат от 5 на 7 години.

57-годишният Бердимухамедов, който е президент, премиер и главнокомандващ, управлява с желязна ръка Туркменистан, една от най-затворените страни в света и една от най-бедните бивши централноазиатски съветски републики, отбелязва Франс прес.

Следващите президентски избори в Туркменистан са през 2017 г., а по конституция няма ограничение за броя на мандатите на президента.

"Предложението показва единодушната подкрепа на народа за динамичната политика на държавния глава и готовността на туркменистанците да се обединяват още повече около ръководителя на нацията Гурбангули Бердимухамедов", заяви Нурбердиева, цитирана от Франс прес.

Бердимухамедов, който е зъболекар по образование, дойде на власт през 2006 г. след внезапната смърт на ексцентричния му предшественик Сапармурат Ниязов. През 1999 г. бяха премахнати ограниченията за броя на президентските мандати и парламентът гласува Ниязов да е пожизнен президент.

Властите в Ашхабад редовно са критикувани за незачитане на правата на гражданите. Всемогъщият президент на страната е критикуван и за създадения от него култ към личността му.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?