Турската икономика расте с 3,5 на сто през четвъртото тримесечие на 2016 г.

Турската икономика расте с 3,5 на сто през четвъртото тримесечие на 2016 г.

Турската икономика е имала растеж от 3,5 процента - по-висок от очаквания - през четвъртото тримесечие на 2016 г., което се дължи преди всичко на високото потребление, показват огласени в петък данни на Турския статистически институт, цитирани от местни медии.

Статистиката сочи, че икономиката на страната се възстановява след опита за преврат, извършен през юли м.г., с който се обяснява първото от седем години свиване на икономиката на страната, регистрирано през третото тримесечие на 2016 г. (от 1,3 процента).

Растежът за цялата 2016 г. се изчислява на 2,9 на сто, т.е. над прогнозата от проучване на Ройтерс, която предвиждаше ръст от 2,2 на сто, посочва "Хюриет дейли нюз".

Прогнозата за четвъртото тримесечие на 2016 г. бе за растеж от едва 2,3 процента.

Като фактори за доброто представяне на турската икономика в разглеждания период анализаторите отчитат скока в продажбата на автомобили и засилването на инвестициите в строителството.

Турският вицепремиер Мехмет Шимшек коментира изнесените данни, като посочи, че възстановяването на турската икономика е било изключително бързо "в период на сътресения и преврати".

Шимшек изрази очакване, че икономическата дейност ще се ускори след референдума на 16 април по серия конституционни реформи, когато ще се забележат "позитивните ефекти от правителствените мерки за повишаване на инвестициите, износа и заетостта".

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?