Турски и руски военни започнаха да патрулират съвместно в Сирия

Асад предупреди Анкара, че ще трябва да напусне сирийската територия, и заплаши с война

Турски и руски военни започнаха да патрулират съвместно в Сирия

Турция и Русия започнаха първите си съвместни патрули в Сирия съгласно меморандума от Сочи, договорен от президентите на двете страни на 22 октомври, предаде турската частна телевизия НТВ.

Министерството на националната отбрана на Турция съобщи, че "първият съвместен патрул на турски и руски военни елементи с участието на безпилотни самолети се извършва в района Дербисия, на изток от р. Ефрат".

Руското министерство на отбраната също информира, че военна полиция на Русия е предприела за първи път съвместно патрулиране заедно с турски военни в района на северната сирийска граница, предаде ТАСС. Както уточни министерството, съвместният патрул е стартирал от митническия пункт Дербисия и ще премине в западна посока покрай сирийско-турската граница. В състава на патрула участват общо девет бойни машини на Русия и Турция, уточни ведомството.

Патрулите идват след изтичането на определения 150-часов срок за изтегляне на бойците от сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) от района покрай турската граница.
Преди започването им в района бяха извършени последни подготовки, отбелязва турската телевизия. В разговорите с руска делегация бяха очертани зоните на патрулиране и командните центрове на патрулите. Протичат дейности по унищожаване на взривни устройства, извършват се разузнавателни полети.

Патрулите ще покрият два участъка, на запад и изток от зоната на турската операция в Сирия, с дълбочина 10 км, посочва Асошиейтед прес. Турските сили и подкрепяните от тях сирийски бунтовници в момента контролират граничните градове Тал Абияд, Рас ал Айн и околните села. В рамките на споразумението от Сочи няма да се извършват съвместни патрули в град Камишли, уточнява НТВ.

Междувременно стана известно, че днес в Турция ще бъде втора руска делегация за разговори с турски представители, посветени на Сирия. Първата руска делегация посети Турция в периода 28-30 октомври.

По-рано днес по телефона разговаряха началниците на генералните щабове на Турция и Русия ген. Яшар Гюлер и ген. Валерий Герасимов, които обмениха мнения за актуалните събития в Сирия.

Асад: Турските сили накрая трябва да напуснат Сирия

Същевременно сирийският президент Башар Асад заяви в телевизионно интервю, че крайната цел на неговата страна е възстановяването на държавния контрол над контролираните от кюрдите райони в Североизточна Сирия, след внезапното изтегляне на войските на САЩ, но посочи, че това ще стане постепенно, предаде Ройтерс.

Асад каза също, че постигнатото през октомври споразумение между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и руския му колега Владимир Путин за изтласкване на кюрдските милиции от 30-километрова "зона за сигурност" по протежение на границата е било стъпка, която ще помогне на Дамаск в постигането на тази цел. Той изтъкна, че от кюрдите няма да се иска веднага да предадат оръжията си, когато сирийската армия влезе в контролираните от тях райони, съгласно окончателно споразумение за възстановяване на контрола на държавата в тях.

Асад похвали постигнатото от Ердоган и Путин споразумение за съвместни патрули в районите, контролирани досега от сирийските кюрдски сили и изтъкна, че не иска да превръща съседна Турция във враг, въпреки разполагането на турски войски в Северна Сирия, довело до сблъсък между сирийската и турската армия. Асад каза, че за това могат да помогнат приятелски държави като Русия и Иран.

Сирийският президент обаче подчерта, че турските сили е добре да осъзнаят нуждата накрая да напуснат Сирия. "Турция е американският посредник във войната и навсякъде се сражавахме с този посредник. Ако не си тръгне, след като опитаме всички възможни средства, няма да има друг избор освен война. Ако политическият процес в различните му форми не даде резултат, тогава това е враг и отивате на война срещу него; нямате друг избор", заяви Асад.

Това изявление дойде, след като два дни поред бе съобщавано за сблъсъци между военни от сирийската армия и турските сили край граничния град Рас ал Айн в Североизточна Сирия Тези новини показват, че има риск насилието в Североизточна Сирия да се възобнови отново.

Вчера пък стана ясно, че американски военни патрулират отново в район в Североизточна Сирия близо до турската граница, който напуснаха преди три седмици в навечерието на турското настъпление. Те бяха придружени от кюрдски бойци от Сирийските демократични сили (СДС) - съюзници на САЩ в борбата срещу групировката "Ислямска държава", които изглеждаха изоставени от президента Доналд Тръмп преди турската офанзива на 9 октомври.

Според Сирийския център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) американските въоръжени сили се опитват да запазят известно присъствие по част от сирийско-турската граница. "Те искат да се избегне възможността Русия и Дамаск да стигнат до пограничните зони източно от Камишли" - най-големия кюрдски град в Североизточна Сирия, каза директорът на СЦНПЧ Рами Абдел Рахман.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят