Турски прокурор: Президентът Тургут Йозал е станал жертва на атентат

Осмият президент на Република Турция Тургут Йозал е станал жертва на атентат. Това мнение се съдържа в обвинителен акт, който хвърля вината за деянието върху о.р. ген. Левент Ерсьоз, за когото е поискана доживотна присъда затвор, съобщава частната турска телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от БТА.

О.р. ген. Ерсьоз е обвиняем по делото срещу предполагаемата ултранационалистическа мрежа Ергенекон, заподозряна, че е крояла планове за преврат срещу правителството на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Ако обвинителният акт бъде приет от съда, Ерсьоз ще бъде съден за атентат срещу президента по член 156 от наказателния кодекс на страната с искане за доживотен затвор при строг режим.

Обвинителният акт е изготвен от назначения да води разследването за подозрителната смърт на президента Йозал републикански прокурор Кемал Четин. Текстът от около 50 страници е изпратен в съд в Анкара две седмици преди изтичането на давностния срок по случая.

Като ищци са посочени съпругата и синът на Тургут Йозал - Семра и Ахмет Йозал.

Съдът има 15-дневен срок да се произнесе по обвинителния акт.

В Турция отдавна се разпространяват слухове, че Йозал, който почина на 65-годишна възраст през 1993 г. като действащ президент, е бил отровен. Тези подозрения, които се поддържат и от членове на семейството му, са свързани с усилията на Йозал за прекратяване на конфликта с кюрдските бунтовници по време на неговото управление.

Въпросителните около кончината засягат и прием в българското посолство, където държавният глава е бил в деня преди да почине. Там той консумирал лимонада, с която Семра Йозал, неговата вдовица, подозира, че е бил отровен.

Тялото на Йозал бе ексхумирано в началото на октомври, за да се установи причината за неговата смърт. Според изготвения от съдебно-медицинската комисия доклад от аутопсията в останките на Йозал има наличие на отровни вещества, но членовете на комисията не са могли единодушно да определят дали отрова е причина за смъртта му.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани