Таен свидетел твърди, че съпругата на Тургут Йозал е била изнудена да го отрови

Тургут Йозал

Прокурорска проверка започва в Турция въз основа на твърденията на таен свидетел по делото за смъртта на осмия турски президент Тургут Йозал, че съпругата на държавния глава Семра Йозал е била шантажирана и изнудена да го отрови, съобщава турският в. "Хюриет", цитиран от БТА в петък.

Ако твърденията бъдат преценени като сериозни, срещу вдовицата на Йозал ще бъде заведено дело. Прокуратурата вече проучва свидетелските показания, които излязоха на дневен ред на първото заседание по делото за подозрителната кончина на президента, което се състоя в сряда, 11 септември. Тогава адвокатът на единствения подсъдим в процеса - ген. Левент Ерсьоз, заяви, че в показанията си тайният свидетел неведнъж е споменавал името на Семра Йозал като замесена в предполагаемото отравяне на президента. Тези части от разпита обаче не били включени в обвинителния акт на прокуратурата, казва адвокатът.

Името на вдовицата на Тургут Йозал тайният свидетел "Селчук" споменал дори при последните си показания пред съдията на 20 август т.г. В тях той разказал за работата си в тайна разузнавателна част на турската жандармерия за борба срещу тероризма, известна с абревиатурата ЖИТЕМ, и познанствата си от този период с редица военни, нашумели покрай заговорите за преврат срещу правителството.

Информацията, че Семра Йозал може да е свързана със случая той получил от полковник на име Саваш Коркмаз, който сега е в резервния състав на армията. Коркмаз споделил пред свидетеля, че смъртта на Йозал е всъщност атентат, който била изнудена да извърши съпругата му чрез шантаж със запис, с който разполагала ЖИТЕМ, пише още "Хюриет".

Прокуратурата е поискала досиетата по случая от съда и вече е започнала проверка на показанията на свидетеля "Селчук".

В Турция отдавна се разпространяват слухове, че Йозал, който почина на 65-годишна възраст през 1993 г. като действащ президент, е бил отровен. Тези подозрения, които се поддържат и от членове на семейството му, са свързани с усилията на Йозал за прекратяване на конфликта с кюрдските бунтовници по време на неговото управление.

Тленните останки на Йозал, бяха ексхумирани в началото на октомври, за да се установи причината за неговата смърт. Според изготвения от съдебно-медицинската комисия доклад от аутопсията в останките на Йозал има наличие на отровни вещества, но членовете на комисията не са могли единодушно да определят дали отрова е причина за смъртта му.

Смята се, че противоречивата тайна разузнавателна част на жандармерията ЖИТЕМ е отговорна за хиляди убийства в Източна и Югоизточна Турция през деветдесетте години на миналия век.

Първоначално тя трябвало да помага в борбата на армията срещу кюрдските бунтовници, но неограничените правомощия и липсата на какъвто и да било надзор превърнали ЖИТЕМ в инструмент за тероризиране на местното население в населения главно с кюрди Югоизточен Анадол. Правозащитните организации твърдят, че близо 1800 души са изчезнали през 90-те години в Югоизточна Турция, за които има съмнения, че са станали жертва на извънсъдебни убийства, свързвани с ЖИТЕМ.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани