Нов доклад повдига съмнения около смъртта на турския президент Тургут Йозал

Тургут Йозал

Доклад за смъртта на осмия турски президент Тургут Йозал повдига нови въпросителни вместо да изясни съществуващите въпроси за обстоятелствата около кончината на държавния глава, пише турският в. "Йени шафак" във вторник.

Вестникът цитира доклада на Държавната разследваща комисия към президентството. В документа се отбелязва, че в деня преди да почине, Йозал е присъствал на прием в българското посолство, независимо че е бил уморен и не е имал желание, като там е консумирал лимонада.

Не може да бъде установено обаче кой му е дал лимонадата, как толкова голям брой неизвестни лица са успели да влязат на приема, на който е бил поканен президентът, кой е отговорен за пропуските в сигурността, се посочва в доклада.

Задават се и въпросите защо не е имало оборудвана линейка и защо президентът е бил откаран в болницата Хаджеттепе вместо в най-близката болница. Посочва се също, че върху всички документи за смъртта на Йозал стои подписът само на един лекар и че въпреки препоръките на други доктори тъканна проба не е била взета.

Била е направена кръвна проба, но след това се е загубила, пише още в доклада.

Очаква се документът да бъде предаден на президента в следващите дни и е възможно Държавната разследваща комисия да отправи редица предложения, като например за ексхумация на Тургут Йозал, пише "Йени шафак".

Йозал е основател и първи председател на Отечествената партия, министър председател между декември 1983 и ноември 1989 г. и президент на турската република до смъртта си на 17 април 1993 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?