Отворен бе гробът на Тургут Йозал заради разследване на причините за смъртта му

Гробът на покойния турски президент Тургут Йозал в Истанбул бе отворен в рамките на разследване за установяване на причината за неговата смърт, съобщи турският телевизионен канал СИЕнЕн-Тюрк, цитиран от БТА.

На 17 септември прокуратурата в Анкара даде нареждане за отваряне на гроба. Семейството на Йозал се обявяваше срещу ексхумацията на тленните останки по религиозни причини, но
прокуратурата реши да не бъде взимано разрешение от близките.

Главният прокурор на Истанбул Туран Чолаккадъ, който присъства на отварянето на гроба, заяви, че операцията е подготвена миналата седмица и в нея участват специалисти по съдебна медицина начело с ръководителя на института по съдебна медицина, екипи от управата на гробищата, полицаи и прокурори.

Чолаккадъ уточни, че операцията по отварянето на гроба е започнала сутринта и около обяд екипите са достигнали до тленните останки, които ще бъдат пренесени в института по съдебна медицина за анализ.

Той посочи, че адвокат на семейството на Йозал и представители на семейството присъстват на отварянето на гроба. Ръководителят на института по съдебна медицина д-р Халюк Индже каза, че тленните останки ще бъдат върнати на семейството вероятно в петък или събота, след като бъдат взети необходимите проби.

След анализа на пробите специалистите ще изготвят доклад, който ще предадат на прокуратурата и тя ще информира обществеността по въпроса. Д-р Индже уточни, че докладът ще бъде готов не по-рано от два месеца.

На въпрос на журналисти дали изследването ще може категорично да установи дали Йозал е бил отровен, д-р Индже заяви, че преди да се пристъпи към работа и да се направят анализите, нищо не може да се каже.

Възможно е да не сме в състояние да стигнем до заключение въз основа на нашите анализи, посочи миналата седмица д-р Индже пред Анадолската агенция. Той поясни тогава, че сериозна пречка за постигането на резултат създава времето. По думите му, ако анализът е бил направен скоро след смъртта на Йозал, шансовете за по-точен резултат са били по-големи.

Тургут Йозал почина на 17 април 1993 г., след което се появиха редица спекулации за това каква е била истинската причина за смъртта. По нареждане на турския президент Абдуллах Гюл с разследване на обстоятелствата се зае Държавната разследваща комисия към президентството.

Комисията заключи в доклад по случая, че смъртта на Йозал е "подозрителна" и трябва да се разследва. Според нея не е имало задоволително разследване на твърденията на някои членове на семейството и депутати, че Йозал може да е бил отровен. В доклада се предлага аутопсия и взимане на проба от косъм, за да бъдат изяснени тези твърдения.

Въпросителните около кончината на Йозал се свързват с прием в българското посолство, където държавният глава е бил в деня преди да почине. Там той консумирал лимонада, с която Семра Йозал, неговата вдовица, подозира, че е бил отровен.

Твърди се също, че е имало пропуски в сигурността на приема и се задават въпросите защо не е имало оборудвана линейка, защо върху всички документи за смъртта на Йозал стои подписът само на един лекар и защо въпреки препоръките тъканна проба не е била взета, а е била направена кръвна проба, която обаче след това се загубила.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?