Турски вицепремиер посети за Байрама Кърджали, придружаван от К. Дал и К. Исмаилов

Байрамска неофициална визита направи турският вицепремиер Бекир Боздаг в Кърджалийско. Сред придружаващите го турски медии и около 6 депутати от Меджилиса /турския парламент/ бяха и лидерите на Народната партия "Свобода и достойнство” /НПСД/, отцепили се от ДПС Касим Дал и Корман Исмаилов, съобщи Дарик-Кърджали в четвъртък.

Гостите посетили кърджалийската джамия, поздравили мюсюлманите, след което заминали за Момчилград, където посетили средното мюсюлманско училище.

В Кърджали турският държавник бил посрещнат от председателя на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Мехмед , мюфтията на Кърджали Бейхан Мехмед и други духовни водачи от региона.

Сред посрещачите не е забелязан нито един представител на ДПС от региона. Корман Исмаилов отказал да определи този факт като бойкот от страна на бившите си съпартийци, но отбелязал, че покана е била отправена към всички, включително и към ДПС. Според общинския лидер на движението Мухарем Мухарем обаче към тях никой не се е обръщал с покана.

Касим Дал отказал да разговаря с медиите под предлог, че днешния ден е празничен и не е подходящ за политически коментари.

Вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг не е дал изявление за медиите, като мотивът за това според пресаташето му е, че никъде не е говорил пред медиите при своето неофициално посещение и обиколка из България.

Турският държавник подарил на кърджалийското джамийско настоятелство специално издание на Корана, а в замяна получил като дарове от местните духовни мюсюлмански водачи плакет и голяма снимка на Исторически ямузей в Кърджали, за чиято сграда Мюсюлманското вероизповедание в България води дела с претенцията че е негова собственост като бивше Медресе.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?