Турски военни са получили бежански статут в Германия

Турски военни са получили бежански статут в Германия

Няколко турски военнослужещи и членовете на семействата им са получили бежански статут в Германия, след като властите са одобрили молбите им, съобщават германски медии. Информацията е потвърдена от външното министерство на страната.

Става дума за военнослужещи в НАТО, които до момента на оставката им от турската армия са служили на територията на Германия. По правило те са имали дипломатически паспорти.

След неуспешния опит за преврат в Турция през юли 2016 г., от началото на май т.г. 414 турски граждани, притежаващи дипломатически паспорти, са започнали да подават заявления за придобиване на бежански статут в Германия. Сред тях има военнослужещи, но също и съдии, дипломати и членове на семействата им, пише "Зюддойче цайтунг".

Федералното ведомство, което се занимава с миграцията и бежанците (BAMF), е изчакало изхода от проведения през април референдум за промяна на конституцията в Турция, преди да се произнесе по молбите, твърдят информирани източници. BAMF обаче не потвърждава да има такава връзка.

Решението на BAMF може да послужи като сигнал за действие за други страни в ЕС, отбелязва изданието.

И допълва, че въпросът с турски граждани, притежаващи дипломатически паспорти, е щекотлива външнополитическа тема. Одобряването на бежански статут за толкова видни хора може да усложни допълнително влошените вече отношения между Берлин и Анкара.

Изданието припомня, че в края на януари турският министър на отбраната Фикри Исик е поискал Германия да отклони заявленията, подадени от турски офицери. Анкара подозира много от тях, че симпатизират на организаторите на неуспелия преврат.

Споделяне

Още от Свят