Турските власти разследват план за покушение над Вселенския патриарх

Вселенския патриарх Вартоломей

Турските власти разследват предполагаем план за покушение над Вселенския патриарх Вартоломей, който трябвало да бъде осъществен на 560-ата годишнина от завладяването на Константинопол, съобщава турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА в петък.

Анкарската републиканска прокуратура е започнала разследване по случая. Едно лице е задържано, а други двама се издирват. Разследването се води въз основа на сигнал в писмо, достигнало до прокуратурата в Кайсери, Централна Турция.

Според информацията в писмото лице на име Сердар А. и още двама души, чиято самоличност не е установена, щели да се опитат да извършат атентат срещу Вартоломей на 29 май, т.е. на 560-ата годишнина от завладяването на Константинопол през 1453 г. При проверка на прокуратурата в Кайсери било установено, че тримата заподозрени са отпътували за Истанбул.

Задържаният отхвърля обвиненията, като твърди, че заминал за мегаполиса, за да работи заедно със свои близки там. Той казал още, че не знае къде се намира Вселенският патриарх и с какво се занимава и го познава, доколкото го е виждал в медиите.

Прокуратурата в Кайсери е прехвърлила случая към Анкарската прокуратура, тъй като излиза извън юрисдикцията ѝ. Установено е, че преди време е било изпратено друго писмо, в което се твърди, че друг Сердар А. готвел покушение срещу патриарха. То било изпратено през 2008 г. до полицията в Истанбул.

Анкарската прокуратура води разследване за писмата.

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?