Турският парламент прие нов наказателен кодекс, за да започне преговори за ЕС

Великото национално събрание на Турция прие новия наказателен кодекс на страната, с което премахна последната пречка пред препоръката да бъдат започнати преговори за присъединяване към ЕС, предодаха информационните агенции.

По-рано в неделя председателят на 550-членния Меджлис Бюлент Арънч заяви пред чуждестранни журналисти, че парламентът ще одобри на извънредно заседание реформите в наказателния кодекс без да включва плановете за забрана на прелюбодеянието.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган нареди на парламента да се събере на извънредно заседание днес, 10 дни преди Европейската комисия да се произнесе в доклад дали смята, че Турция е готова да започне преговори по присъединяване.

В редовното си телевизионно обръщение към нацията, излъчено в събота, Ердоган бе оптимистично настроен за европейската перспектива на Турция, като каза: "Един дълъг и труден път се отваря пред Турция, но това е път, който ние ще извървим с ентусиазъм".

Министърът на външните работи на Турция Абдуллах Гюл също изрази оптимизъм пред телевизия Си Ен Ен.

Попитан за продължаващата загриженост в ЕС по въпроса за човешките права в Турция , Гюл отговори: "Аз съм убеден, че ние ще изпълним всички политически критерии, за да започнем преговори по присъединяване. И аз съм сигурен, че това ще бъде отразено в доклада."

Лидерите на ЕС трябва да решат през декември, на базата на доклада на ЕК, дали да започнат преговори по присъединяване с Турция. Ако преговорите започнат, се очакват те да продължат до десет години, отбелязва агенцията.

Още от Балкани

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?