Турският премиер Ердоган се отказа от президентския пост в полза на Гюл

Турският премиер Ердоган се отказа от президентския пост в полза на Гюл

Турският външен министър Абдулах Гюл беше избран за кандидат – президент на управляващата Партията на справедливостта и развитието, съобщи във вторник министър-председателят на Турция Реджеп Таийп Ердоган.

Преди това хиляди хора излязоха на улиците с искания Ердоган да не се кандидатира, предаде ББС.

Секуларистите смятат, че предишните връзки на Ердоган с ислямистите ще му попречат да обедини нацията като президент на страната.

Парламентът ще проведе в петък, 27 април, първия тур на избора за президент. Вторият тур е насрочен за 2 май, третият – на 9 май и четвъртият – на 15 май.

Партията на справедливостта и развитието има мнозинство, което означава, че Гюл най-вероятно ще бъде избран.

По-рано кандидатурата на министър-председателя бе разглеждана като най-вероятна за президентския пост. Възможното му участие в изборите обаче предизвика масови протести от страна на турските секуларисти, които смятат, че бившият ислямист, който сега се позиционира като консервативен демократ, не е достатъчно привързан към идеята на светската държава, провъзгласена от “бащата на турската нация” Кемал Ататюрк.

Турция е република от 1923 г., със стриктно разделение на държавата от религията.

Партията на справедливостта има 353 места в парламента от общо 550. На първите два тура за победа на определен кандидат са нужни две трети от гласовете или 367 депутати. На третия и четвъртия тур обаче кандидатът се нуждае от обикновено мнозинство от 276 гласа, което означава, че Гюл ще спечели без особени усилия.

Самият Ердоган потвърди, че няма да се кандидатира. “Абдулах Гюл, с когото основахме нашето движение...се оказа този, който ще бъде издигнат на изборите за 11-ти президент на Турция”, съобщи премиерът.

Партията на справедливостта има своите корени в политическия ислям.

Петдесет и шест годишният Абдулах Гюл ускори процесите на интеграция на страната си към ЕС, откакто стана външен министър през 2003 г.

Той за кратко беше премиер на Турция след като партията му спечели изборите през ноември 2002 г.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?