Турският премиер остава без германската награда "Щайгер"

Германското жури, което присъди престижната награда "Щайгер" (Der-Steiger-Award.de) на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, се е отказало от решението си и е оттеглило наградата, съобщи във вторник "Дойче веле". Официалната причина е отменената визита на Ердоган в Германия.

По план той трябваше да присъства в събота на церемония в Бохум за получаване на отличието, но цялото посещение бе отменено заради смъртта на 12 турски войници в Афганистан. Те загинаха на 16 март при катастрофа на хеликоптер.

Наградата "Щайгер" се присъжда от 2005 г. насам на личности с принос за насърчаване на толерантността и защитата на човешките ценности.

Турският вестник "Заман" обаче посочва, че първоначално организаторите на наградата са заявили, че тя ще бъде присъдена на Ердоган за усилията му за демократизация в Турция и за интеграция на страната в Европа. Впоследствие под натиска на протестите на дружества на алауити, арменски организации и привърженици на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Германия, организаторите са променили аргументите за връчване на наградата.

Едно денонощие преди церемонията по награждаването организаторите посочиха на своя сайт, че наградата ще бъде връчена на турския премиер по повод 50-годишнината на турско-германското приятелство, а категорично не заради дейността му в областта на вътрешната и външна политика. След отмяната на визитат

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?