Турският премиер смени четирима министри

Турският премиер смени четирима министри

В Министерския съвет на Турция бяха извършени промени, за които се говореше доста отдавна. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган отстрани четирима министри и ги замени с нови. Една от най-важните промени е тази на министъра на вътрешните работи, съобщи в петък БТА.

Муаммер Гюлер, бивш валия (окръжен управител) на Истанбул, бе назначен за министър на вътрешните работи на мястото на отстранения Идрис Наим Шахин. Смяната на Шахин не е голяма изненада, тъй като той направи доста гафове с редица свои изказвания и се очакваше с доста голяма вероятност.

Другата важна промяна е смяната на министъра на образованието Йомер Динчер. На негово място бе назначен Наби Авджъ, един най-близките и доверени сътрудници на Ердоган, който е с него от 90-те години на миналия век. Дълги години той бе главен съветник и пиар на Ердоган и бе ръководител на екипа, който организираше избирателните му кампании. На последните парламентарни избори Наби Авджъ бе избран за депутат от град Ескишехир. Твърди се, че Наби Авджъ е от малкото хора, на които Ердоган има пълно доверие. Авджъ има професорска титла в сектора комуникации и връзки с обществеността.

Смяната на министъра на образованието е изненада, тъй като под негово ръководство се предприе образователна реформа и се предполага, че е свързана със студентските вълнения.

Министърът на културата и туризма Ертугрул Гюнай се раздели с поста, който изпълнява два последователни мандата. На негово място бе назначен Йомер Челик. Роден през 1968 г., Йомер Челик е и член на Изпълнителното бюро на ПСР, а през 2010 г. бе избран за заместник-председател на ПСР по външната политика и същевременно е политически съветник на Ердоган.

Силна изненада предизвика смяната на министъра на здравеопазването Реджеп Акдаг. Акдаг е от най-старите кадри на ПСР, по-стар дори от Ердоган. Той бе министърът с най-дълъг стаж в кабинетите на Ердоган. За него се казва, че е министърът, който е спечелил най-много гласове за ПСР. Редица здравни реформи, забраната на тютюнопушенето бяха извършени под негово ръководство. Но предложенията за забрана на абортите, проблемите на хората с увреждания сигурно са прелели чашата.

За министър на здравеопазването бе назначен Мехмет Мюеззиноглу. Мюеззиноглу е от изселническо потекло, от мюсюлманската общност в гръцка Тракия. По професия е лекар. Дълго време бе председател на областната организация на ПСР в Истанбул. Добре познат е сред изселническите среди от балканските държави. На последните избори бе избран за депутат от Одрин.

След смяната на Реджеп Акдаг, с най-дълъг министерски стаж в Министерския съвет, остана министърът на транспорта, съобщенията и морското дело Бинали Йълдъръм.

Споделяне

Още от Балкани