Турци бойкотират френските стоки заради закона за арменския геноцид

Въпреки уверенията на турския министър на икономиката Зафер Чаглаян, че Турция няма да налага ембарго на Франция и да ограничава търговията с тази страна след решението на френското Национално събрание да приеме закон за криминализиране на отричането на арменския геноцид, турците, подразнени от решението, предприемат индивидуални действия за бойкот на Франция и френските стоки, съобщава в. "Хюриет дейли нюз", цитиран в сряда от БТА.

Пример за това е решението на кмета на Анкара Мелих Гьокчек, който след избухването на кризата отмени планирана покупка на електрически автомобили Флуънс ЗЕ (Fluence ZE), произвеждани от френската компания Рено. Генералният директор на Рено в Турция Ибрахим Айбар посочи във връзка с решението, че електрическият автомобил е продукт на труда на турски работници, а 50 процента от частите му са местно производство.

Думите на високопоставени турски представители начело с премиера Реджеп Тайип Ердоган, че кампанията срещу Франция не е насочена против френския народ, а против правителството, не се оказват правдоподобни в практически аспект, посочва "Хюриет дейли нюз".

Други примери за обществената реакция в Турция след политическите изявления по повод взетото от Националното събрание на Франция решение са обявеното от Турската федерация на готвачите намерение да бойкотира френските продукти, както и решението на действащ от над 20 години ресторант в Истанбул да промени френското си име.

По данни на Турската промишлена и бизнес асоциация (ТЮСИАД) търговският стокообмен между Турция и Франция е в размер на 12 милиарда евро. 6,5 милиарда евро от тази сума съставлява френският износ в Турция. Над 400 френски компании работят в Турция от години и инвестициите им превишават 15 милиарда евро.

Френското Национално събрание (долната камара на френския парламент) прие на 22 декември закона за криминализирането на оспорването и отричането на геноцидите, в това число и на арменския геноцид от 1915 г. Турция реагира остро на тази стъпка, замрази военното си сътрудничество с Франция и отзова посланика си от Париж. Текстът трябва да бъде гласуван и от Сената, за да влезе в сила.

Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити 1,5 милиона арменци. Турция твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000 и категорично отхвърля тезата за геноцид.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?