Турция обвини САЩ, че стоят зад опита за преврат от юли 2016 г.

Сюлейман Сойлу

Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу заяви, че САЩ стоят зад опита за преврат от юли 2016 г., за който Анкара обвинява живеещия в Пенсилвания ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, предаде Ройтерс, като се позовава на в. "Хюриет".

Турският министър на вътрешните работи Сойлу заяви пред в."Хюриет", че САЩ са дирижирали опита за преврат, докато движението на Гюлен го е осъществило. "Европа бе ентусиазирана от това", добавя Сойлу.

Турските власти отдавна обвиняват ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, бивш съюзник на Ердоган, който живее в Пенсилвания, за опита за преврат на 15 юли 2016 г. Ердоган предприе мащабна чистка срещу неговото движение, което Анкара разглежда като терористична организация - Фетхуллахистка терористична организация (ФЕТО). Гюлен отрича всякаква връзка с опита за преврат.

"Очевидно ясно е, че САЩ стоят зад опита за преврат от 15 юли. ФЕТО беше този, който го извърши, по тяхно нареждане", казва Сойлу.

Изказването му идва в момент, когато Турция се стреми да подобри отношенията си със САЩ, отбелязва Ройтерс.

Американски официални представители не са открити за коментар, но Вашингтон по-рано е отричал всякаква съпричастност към опита за преврат в Турция.

САЩ многократно отхвърлиха турските искания за екстрадиция на Гюлен, изтъквайки липса на достоверни доказателства от страна на Анкара.

Турция желае да поправи обтегнатите отношения с Вашингтон. Миналата година САЩ наложиха санкции на Анкара заради покупката на руски системи за противовъздушна отбрана С-400.

Отношенията на Турция са обтегнати и с Европейския съюз заради спора с Гърция за Източното Средиземноморие.

Турция заяви през последните седмици, че е постигнала "позитивен дневен ред" с ЕС и че желае да подобри отношенията си със САЩ при управлението на президента Джо Байдън. Очаква се той да бъде по-твърд по отношение на Анкара заради положението с човешките права, което тревожи западните съюзници на Турция.

След опита за преврат турските власти задържаха 292 000 души заради предпологаеми връзки с движението на Гюлен и уволниха или временно отстраниха от длъжност над 150 000 държавни служители. Голям брой медии бяха закрити, а десетки опозиционни депутати са изпратени в затвора.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?