Турция обяви успешен край на операция "Ефратски щит" в Сирия

Турция обяви успешен край на операция "Ефратски щит" в Сирия

Турският премиер Бинали Йълдъръм обяви края на военната операция "Ефратски щит" на турската армия в съседна Сирия, предаде Ройтерс.

В интервю за телевизия Ен Те Ве премиерът каза, че операцията е била успешна и е довела до установяване на пълен контрол над град Ел Баб. Той добави, че ако се наложи бъдеща турска военна операция, тя ще бъде под различно име.

Йълдъръм поясни, че евентуална нова военна операция може да бъде подготвена и реализирана "както срещу групировката "Ислямска държава", така и в случай на поява на заплахи за националната сигурност" на Турция.

За "успешното приключване на операцията" в Сирия по-рано вчера съобщи и Съветът за национална сигурност (СНС) на Турция. Според официалното съобщение за заседанието на съвета целта на операцията е била "предотвратяването на нападения и заплахи от страна на ИД, създаването на възможност за връщането на сирийците в своята страна и осигуряване на условия за техния безопасен и спокоен живот".

СНС отбеляза в документа още недопустимостта да се оказва помощ "с пари и оръжие на терористични организации - Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) и Силите за народна самоотбрана". Посочва се, че такива "действия от страна на съюзниците на Турция ще подкопаят дружеските отношения".

Операция "Ефратски щит" започна на 24 август 2016 г. Целта ѝ беше прочистването на северните крайгранични райони на Сирия от ИД и създаването де-факто там на зона, свободна от терористи. Въпреки днешните заявления от Анкара, според наличната информация турски войски все още остават на сирийска територия, отбелязва ТАСС.

Споделяне

Още от Свят