Турция одобри екооценката на морското трасе на "Южен поток"

Турция одобри екооценката на морското трасе на "Южен поток"

Турското Министерство на околната среда и урбанизацията е одобрило доклада за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за онази част от морското трасе на газопровода "Южен поток", което пресича турската изключителна икономическа зона на Черно море. Това съобщи в четвъртък компанията оператор на морския участък "Южен поток Транспорт".

Документът оценява потенциалното влияние на проекта върху околната среда, включително геологията на морското дъно, качеството на водите и биоразнообразието в морето. Заключението на доклада е, че не се очаква проектът да има каквито и да било значителни въздействия върху морската среда или върху риболовството в територията на турския участък от проекта.

Газопроводът ще бъде изграден на разстояние от над 110 километра от турското крайбрежие и на дълбочина до 2200 метра. Поради аноксичния характер на водите в Черно море кислород на практика няма под 100-200 метра и затова трудно може да бъде открит живот на тези дълбочини. Ето защо очакваното влияние по време на полагането на газопровода е минимално. Колкото до риболовните дейности, те се осъществяват в близост до брега и затова строителството на газопровода не се очаква да окаже значително влияние върху тях, смятат авторите на доклада.

Все пак са направени малки промени на маршрута заради намиращи се останки от корабокрушения в турски води и те ще бъдат заобиколени поне на 150 метра, както това ще стане и в българските води.

Компанията припомня, че проектът за морския участък от "Южен поток" вече е одобрен от турските министерства на енергетиката, на храните и земеделието, на културата и туризма, от Tурския флот и от Бреговата охрана. Обществените консултации през май-юни 2014 също не показаха безпокойство, след което Министерството на околната среда и урбанизацията издаде Положителен сертификат за ОВОС.

"Южен поток Транспорт ще продължи да поддържа връзка с турските власти преди и по време на строителството, за да гарантира, че всички необходими мерки за безопасност и сигурност са осигурени, допълват от компанията.

Полагането на тръби ще започне в руски води в края на 2014 г., а първият кораб ще влезе в изключителната икономическа зона на Турция през първото тримесечие на 2015 година. Първият тръбопровод трябва да  влезе в експлоатация до края на 2015 година.

Споделяне

Още от Бизнес