Турция още не била решила за АЕЦ край Резово

Правителството на Турция все още не е решило дали ще строи атомна централа край Резово, в района на Инеада. Това заяви заместник-министърът на енергетиката Хасан Мурат Мерджан по време на бизнес форума за Югоизточна Европа, който се провежда в Истанбул, предаде БНР в петък.

"Въпросът се обсъжда. Както знаете, това не е политическо решение, а по-скоро техническо решение и то ще бъде взето въз основа на проучванията на специалисти геолози и сеизмолози. Разбира се, политиците ще вземат окончателното решение, но то ще бъде на базата на информацията и проучванията, направени от експертите", посочи Мерджан.

 

От миналата седмица информациите за енергийния проект край Резово са разнопосочни като твърденията са както за АЕЦ, така и за ТЕЦ. Това накара българското Министерство на околната среда и водите да поиска да участва със свое мнение и становище в оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), която ще бъде направена в Турция за строежа на електроцентралата в град Инеада.

 

Отговор от турска страна на официалното запитване през външно министерство за това дали са предприети действия по изготвяне на ОВОС обаче все още няма, стана ясно от думите на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти. Той посочи, че по време на енергиен форум в Турция миналия петък е говорил с колегата си Танер Йълдъз по въпроса с евентуалния строеж на някаква мощност край Резово. Йълдъз е гарантирал, че всички процедури при подобна енергийна инвестиция ще бъдат спазени.

 

При посещението на президента Росев Плевнелиев в Турция в края на седмицата, се очаква да стане ясно ще има ли промишлен комплекс край турския град Инеада, заяви от своя страна областният управител на Бургас Константин Гребенаров.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?